Фото УНІАН

Київський апеляційний адміністративний суд переніс на 28 лютого розгляд позову найбільшої нафтовидобувної компанії "Укрнафта" до Державної служби геології та надр та маловідомої компанії з оточення президента Порошенко "Аркона Газ-Енергія", яка поза конкурсом та за невелику плату отримала право на розробку великого нафтогазового родовища на Полтавщині.

Читайте також"Укрнафта" відновила видобуток нафти на Сумщині

Таке рішення ухвалив суддя Київського апеляційного адмінсуду Євген Чаку від 21 лютого .

Відео дня

"Є час учасникам процесу підготуватися до дебатів. Їм буде надана тиждень часу. Оголошується перерва до 28 лютого", - зачитав рішення суду головний суддя Євген Чаку.

В ході засідання представник "Укрнафти" В'ячеслав Бунечко нагадав, що восени минулого року компанія звернулася до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою скасувати два дозволу Держгеонадр, датовані від 15 і 18 травня 2017 року, що надають право компанії "Аркона Газ-Енергія" протягом 20 років займатися розробкою і видобутком нафти і газу в найбільшому родовищі в Полтавській області - Свистунківсько-Черноволуцькому.

Однак Окружний адмінсуд Києва навіть не став розглядати позов "Укрнафти" по суті.

У зв'язку з цим адвокат Бунечко закликав суд скасувати рішення суду першої інстанції і направити справу на новий розгляд.

Одночасно представник "Укрнафти" надав Київському апеляційному адміністративному суду матеріали розслідування журналістів "Радіо "Свобода", в яких розкрито безпосередній зв'язок засновників компанії "Аркона Газ-Енергія" з членом Вищої ради правосуддя Олексієм Маловацьким.

На думку юристів "Укрнафти", є всі підстави вважати наявність опосередкованого адміністративного впливу на суддів під час розгляду справи в Окружному адмінсуді Києва.

Як повідомляв УНІАН, у середині листопада 2017 року "Укрнафта" звернулася до Окружного адміністративного суду Києва з позовом до Госгеонедрам та "Аркона Газ-Енергія". Компанія вважає, що спецдозвіл на Свистунківсько-Черноволуцьке родовище було передано приватній компанії з порушеннями законодавства.

В "Укрнафті" заявили, що "Аркона Газ-Енергія" виплатила збір за видачу дозволу в розмірі 3,8 млн грн, тоді як його реальна вартість становить до 110 млн грн.

У зв'язку з нанесенням державі багатомільйонного збитку "Укрнафта" раніше вже відправила матеріали справи в СБУ і Генпрокуратуру для порушення кримінальних справ проти керівництва Держгеонадр.

20 лютого журналісти програми "Схеми" опублікували розслідування, згідно якого, засновники компанії "Аркона Газ-Енергія" пов'язані з оточенням президента Петра Порошенка. Також розслідування показало зв'язок власників приватної компанії з діючим членом Вищої ради правосуддя Олексієм Маловацким, який до призначення був юристом партії "БПП" і пов'язаний з командою президента Петра Порошенка.