/ lenta-ua.net

Найбільший державний енергохолдинг «Нафтогаз України», що володіє монопольним становищем на ринку імпортного газу України, дозволив усім приватним компаніям займатися постачанням «блакитного палива» по всіх можливих напрямках, сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи в четвер, 11 грудня, у парламенті.

«НАК «Нафтогаз України» видав дозвіл усім компаніям - будь-яким, які хочуть купувати газ по імпорту, - купувати там, де вони хочуть», - сказав Яценюк.

Читайте такожУкраїна чекає рішення арбітражу щодо спору з «Газпромом» у першій половині 2016 року

Відео дня

«Ми протраспортуємо весь природний газ, який зайде по імпорту від будь-якої приватної компанії», - додав він.

Раніше УНІАН повідомляв, що Україна після піврічної перерви відновила імпорт газу з Росії.

Довідка УНІАН. У 2013 році постачанням газу в Україну займалися: енергетичний холдинг Ріната Ахметова ДТЕК (з території Угорщини), компанія Сергія Курченка ВЕТЕК (також з території Угорщини), компанія Дмитра Фірташа Ostchem (з території РФ), а також державна НАК «Нафтогаз України» (з Польщі та Росії).

У першому кварталі 2014 року постачанням газу в Україну займався держхолдинг НАК «Нафтогаз України» через отримання в кінці минулого року значної знижки, більше ніж на третину, від «Газпрому». Після збільшення від 1 квітня 2014 року майже у 2 рази ціни на російський газ «Нафтогаз» зберіг монопольне становище на ринку імпортного газу України та вступив із «Газпромом» в ціновий спір, вирішення якого перемістилося у Стокгольмський арбітраж. Водночас «Нафтогаз» домігся збільшення реверсних поставок газу із Європейського Союзу, які до грудня 2014 року були єдиним зовнішнім джерелом газового постачання України.