Енергоатом спростовує закиди щодо "таємної" угоди з постачання російського ядерного палива / фото Л. Кучер

Закиди, які розповсюджуються в окремих ЗМІ, щодо негативних наслідків для енергетичної безпеки України через укладання НАЕК "Енергоатом" нібито таємної угоди з російським ВАТ "ТВЕЛ", не відповідають дійсності.

Про це повідомляється у прес-релізі, розповсюдженому Енергоатомом. (Нагадаємо, що наразі паливо Westinghouse використовується на 6 енергоблоках українських АЕС, а після 2021 року воно буде завантажено до 7-го з 13-ти українських атомних енергоблоків з реакторами ВВЕР-1000.)

В Енергоатомі зауважують, що про додаткову угоду з ВАТ "ТВЕЛ", яка була укладена компанією у вересні цього року, було поінформовано не лише українську владу, але й усіх представників американського уряду та енергетичної галузі США, з якими відбувалися зустрічі. Зокрема, делегацію Комісії ядерного регулювання (U.S. Nuclear Regulatory Commission, NRC) на чолі з комісіонером Стівеном Бернсом, директора Офісу Міністерства енергетики США в Україні пані Хізер Белл, міністра енергетики США Ріка Перрі та заступника голови Департаменту енергетики США Едварда МакГініса.

Відео дня

"Жодних зауважень щодо укладання додаткової угоди з боку американської сторони не прозвучало", - зазначають в Енергоатомі.

В прес-релізі окремо наголошується, що претензії з боку ЗМІ щодо закритого обговорення угоди з "ТВЕЛ" та відсутності інформації щодо її укладання є необґрунтованими. Енергоатом звертає увагу на той факт, що відповідна урядова нарада проходила у закритому режимі через те, що на ній розглядалася конфіденційна інформація, що міститься у контрактних документах стосовно поставок ядерного палива – з боку ВАТ "ТВЕЛ" і Westinghouse. 

Енергоатом звертає увагу ЗМІ на те, що приводом для підписання додаткової угоди с "ТВЕЛ" стало розширення поставок на українські АЕС ядерного палива виробництва Westinghouse, а відтак  умови документу передбачають скорочення обсягів поставок російського палива. В компанії підкреслюють, що угода з російським постачальником передбачає обмеження 2025 роком, а не розширення, строків поставок російського палива та покращення цінових умов для "НАЕК "Енергоатом".

"Протягом останнього часу НАЕК "Енергоатом" створено всі можливі умови для надійного та стабільного забезпечення АЕС ядерним паливом. Зокрема, впроваджено реальну диверсифікацію постачання ядерного палива на АЕС України шляхом суттєвого збільшення кількості енергоблоків ВВЕР‑1000, що використовують паливо Westinghouse - більше половини парку реакторів ВВЕР‑1000 в Україні з 2021 року. Включено до контракту з компанією Westinghouse умову щодо постачання палива для усіх 13 енергоблоків ВВЕР‑1000 протягом 12 місяців з моменту виникнення такої потреби (розміщення замовлення). Створено запас ядерного палива в обсязі, що забезпечує безперебійну роботу українських АЕС протягом більше одного року.

"Завдяки цим заходам на даний час повністю виключений ризик виникнення дефіциту ядерного палива у випадку форс-мажорних обставин або недружніх дій з боку РФ", - зазначається в прес-релізі.

Підсумовуючи в Енергоатомі нагадують, що метою реальної диверсифікації джерел поставок енергоресурсів є уникнення залежності від будь-якої монополії.