У грудні 2018 року українці отримали платіжки за газ з боргами / фото УНІАН

 Компанії, що постачають газ для населення (облгази, газзбути), більшість із яких належить бізнесмену Дмитру Фірташу, не мають права стягувати або навіть нараховувати споживачам додаткові суми за минулі періоди через скасовані судом норми споживання газу.

Читайте такожАнтимонопольний комітет перевірить облгази Фірташа

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила прес-служба Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Відео дня

«Газзбути не мають права стягувати або навіть нараховувати споживачам додаткові суми за минулі періоди через скасовані судом норми. Газзбути Фірташа скасували через суд прийняті постанови. Компенсувати збитки повинен той, хто допустив порушення, які дозволили газзбутам виграти суд», - сказано в повідомленні.

У прес-службі «Нафтогазу» також підкреслили, що для того, аби облгази могли вимагати відшкодування збитків, їм необхідно обґрунтувати виставлені суми в суді, для чого необхідно буде продемонструвати обсяги споживання газу по кожному споживачеві.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2018 року жителі України отримали платіжки за газ із боргами за попередні періоди. Як повідомили в прес-службі «Регіональної газової компанії», в платіжках інформативно вказана сума перерахунку за час дії занижених норм, які були визнані Верховним судом України незаконними.

30 січня 2019 року Кабінет міністрів прийняв рішення про встановлення норми споживання газу на людину на рівні 3,29 куб. м. замість 9,8 куб на одну людину на місяць.

У серпні 2017 року Кабмін уже знижував норми споживання газу для побутових споживачів, у яких немає лічильників. Відповідно до цього рішення, за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання норму було знижено з 4,4 до 3,3 куб. м на одну людину на місяць. За відсутності гарячого водопостачання та газового водонагрівача, норматив було знижено з 7,1 до 5,4 куб. м, а за наявності газового водонагрівача - з 14 до 10,5 куб. м., проте це рішення було скасовано судом. Як результат, у дію вступила попередня постанова, згідно з якою норми було встановлено на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м і 23,6 куб. м на одну людину на місяць.