Володимир Гройсман / REUTERS

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман має намір в рази зменшити зарплати керівництву Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» при укладенні нового контракту, про що він заявив в ефірі одного з телеканалів.

Читайте такожКоболєв назвав умови для встановлення безкоштовних лічильників газу населенню

Глава уряду нагадав, що Кабінет міністрів нещодавно прийняв рішення не продовжувати контракт нинішньому керівництву компанії після завершення терміну його дії в кінці березня цього року.

Відео дня

«Ми звернулися до незалежної наглядової раду і попросили їх, що якщо будемо розглядати новий контракт з 22 березня, то лише на нових умовах. Заробітна плата, бонуси і так далі повинні бути зменшені в рази, інакше уряд за це не проголосує», - сказав прем'єр.

За його словами, керівник «Нафтогазу» не може отримувати річну зарплату в розмірі двох мільйонів доларів.

«Ну не може два мільйони доларів на рік заробляти менеджер державної компанії, погодьтеся з цим. Я коли подивився, як у Європі з цим, у тій самій Польщі, - менеджер такої компанії отримує 500 тисяч, але не два мільйони», - підкреслив Гройсман.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня Кабінет міністрів оголосив про припинення контрактів з чинним менеджментом НАК "Нафтогаз України" з 22 березня, а також про звернення до наглядової ради компанії щодо перегляду умов щодо виплати зарплат і премій її керівникам.

Минулого року наглядова рада «Нафтогазу» прийняла рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 млн дол. у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді щодо транзитного контракту, за рішенням якого «Газпром» має виплатити українській компанії 4,6 млрд дол. При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу, остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На початку червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не підтримує виділення таких високих премій у нинішній час, і звернувся до наглядової ради «Нафтогазу» з пропозицією переглянути рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 млн дол.

Також у липні Кабмін заборонив виплату бонусів і винагород у державних компаніях.

Згідно з фінансовим звітом «Нафтогазу України», члени правління компанії заробили в 2017 році 127,7 млн грн, а глава правління Андрій Коболєв отримав 47,1 млн грн.

Сума винагороди членів наглядової ради «Нафтогазу» за 2017 рік становить 25,5 млн грн.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.