Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» наприкінці квітня подасть скаргу до Європейської комісії з проханням вжити необхідних заходів проти порушення російською компанією «Газпром» антимонопольного законодавства на ринку газу в Європі.

Читайте такожСуд у Гаазі визнав незаконною експропріацію Росією активів «Нафтогазу» в Криму

Таку інформацію УНІАН підтвердив виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, пояснивши, які саме дії «Газпрому» є антиконкурентними.

Відео дня

«Ми дійсно підготували скаргу до Єврокомісії на російський «Газпром» і плануємо подати її наприкінці квітня. Російська компанія порушує антимонопольне законодавство ЄС, у зв'язку з цим ми попросимо Європейську комісію втрутитися та забезпечити конкуренцію на ринку газу», - підтвердив він.

Вітренко зазначив, що якби «Газпром» не перешкоджав конкуренції на ринку газу, то ціна на газ для європейських і українських споживачів могла б бути нижчою.

«Якби «Газпром» не блокував транзит газу з Центральної Азії, експорт газу інших компаній з Росії, продаж газу на кордоні України та Росії, то на ринку ЄС було б більше конкуренції й нижчі ціни на газ. Це і є антиконкурентна поведінка російської компанії», - сказав він.

За словами Вітренка, від такої неконкурентної поведінки страждають покупці газу в Європі, в тому числі й Україна, оскільки наша країна теж купує газ на європейському ринку.

Топ-менеджер зазначив, що подібні дії «Газпрому» мають бути врегульовані з боку Європейської комісії.

«Єврокомісія повинна застосувати необхідні заходи до «Газпрому» для того, щоб зловживання припинилися. Ці заходи можуть включати й штрафи», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2015 року Єврокомісія направила «Газпрому» Повідомлення про претензії. У цьому документі було викладено попереднє бачення Єврокомісії, згідно з яким компанія порушила антимонопольні правила ЄС, реалізуючи єдиний підхід при продажу газу для 8 країн-членів Євросоюзу (Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Угорщини та Чеської Республіки). Така стратегія могла створити можливості для «Газпрому» неправомірно використовувати своє становище. Після цього Єврокомісія почала відповідне антимонопольне розслідування.

Європейська комісія провела розслідування присутності російського газового монополіста «Газпром» на ринках природного газу Центральної та Східної Європи, виявила низку передумов для порушень антимонопольного права й у травні 2018 року зобов'язала «Газпром» забезпечити конкурентну ціну для споживачів зазначеного регіону та усунути обмеження на продаж газу. Тоді Комісія зазначила, що подібне порушення може спричинити штрафні санкції в розмірі до 10% від світового обороту компанії.