Ілюстрація REUTERS

Російський «Технопромекспорт» планує офіційно запустити нові електростанції в окупованому Криму 18 березня під час можливого візиту президента РФ Володимира Путіна.

Читайте такожСуд у Гаазі визнав незаконною експропріацію Росією активів «Нафтогазу» в Криму

Про це повідомляє Reuters з посиланням на п'ять джерел, знайомих із планами компанії.

Відео дня

На відкритті Севастопольської станції планує бути присутнім Путін, який готує візит до Криму в річницю анексії півострова, сказали джерела.

"Губернатор на закритій нараді повідомив, що Путін приїде 18 березня до Севастополя відкривати Балаклавську ТЕС", - сказало джерело в парламенті Севастополя.

Обидві станції будуть відкриті під час візиту Путіна, президент планує бути присутнім на відкритті однієї з них, сказало інше джерело.

Планується пуск другої черги станцій, які вийдуть на повну потужність, сказало джерело, знайоме з планами запуску.

«Технопромекспорт» відмовився від коментарів, Міненерго і Кремль поки не відповіли на прохання про коментар.

Системний оператор повідомив у вівторок, що на Таврійській ТЕС у Сімферополі були завершені випробування другого енергоблоку.

Росія будує у Криму дві електростанції загальною потужністю 940 мегават за $1,1 мільярда для надійного енергопостачання, обіцяного жителям Кремлем після анексії території. Москва пов'язала півострів з південною енергосистемою через енергоміст дном Керченської протоки, але кілька разів посувала терміни запуску електростанцій.

Перші енергоблоки з жовтня 2018 року почали постачати електроенергію на ринок. «Технопромекспорт» говорив, що здасть першу чергу до кінця 2018 року, а другу просив посунути на березень 2019 року з жовтня-листопада минулого року.

Джерела Рейтер і німецький концерн Siemens повідомляли раніше, що РФ встановила на цих електростанціях чотири газові турбіни виробництва німецького концерну в обхід європейських санкцій. Це призвело до скандалу і судових розглядів і нових санкцій проти РФ з боку ЄС і США.

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши "референдум" щодо його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до Росії. 18 березня в Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели ряд економічних санкцій проти РФ.