Ілюстрація REUTERS

Естонія та Латвія цієї осені планують ввести мито на російську електроенергію, щоб розв'язувати проблему нечесної конкуренції.

Читайте такожБілорусь обмежила транзит російської нафти

Про це повідомляє Liga.net з посиланням на Естонську телерадіокомпанію.

Відео дня

"Зараз російська електрика, вироблена з викопних джерел, але не оподаткована квотами на викид вуглекислого газу, потрапляє на естонський ринок через Литву", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вартість такої електроенергії практично вдвічі нижча, ніж ціна на електрику, що виробляється підприємством Eesti Energia зі сланцю. Причина різниці в цінах полягає у податках, які необхідно платити в Естонії.

"Що стосується, наприклад, митного захисту, то це в компетенції Європейського союзу та Єврокомісії, держави ЄС окремо її встановлювати не можуть. Але ми домовилися з латишами про введення тарифу за використання інфраструктури, імовірно восени", – пояснив віце-канцлер відділу енергетики Міністерства економіки Тімо Татар.

Подібний тариф на імпортовану з Росії електрика вже багато років використовує Фінляндія. Введення тарифу заплановано на осінь, оскільки в цей час у Білорусі буде готова атомна електростанція.

Литва у свою чергу прийняла закон, який припиняє торгівлю електроенергією між Білоруссю та Литвою після завершення будівництва атомної електростанції. Балтійські країни наразі не можуть обійтися без російської електромережі, тому електрика з Росії тепер буде надходити через Латвію.