Ілюстрація REUTERS

Міжнародні компанії вже закачали в українські підземні сховища газу (ПСГ) 515 млн куб. м природного газу в режимі «митний склад», повідомила прес-служба держкомпанії-оператора газотранспортної системи «Укртрансгаз».

Читайте такожКабмін тимчасово передав "Магістральні газопроводи України" під управління "Нафтогазу"

«Станом на початок червня 24 міжнародні компанії, які не є резидентами України, уклали договори про зберігання природного газу і закачали близько 515 млн куб. м газу в підземні газові сховища України», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що з початку квітня «Укртрансгаз» активно пропонує нерезидентам послугу зберігання газу в українських ПСГ у режимі «митний склад». У червні «Укртрансгаз» очікує зниження динаміки - в разі встановлення НКРЕКП тарифів на послуги транспортування на короткі відстані.

«У рамках підготовки до зимового сезону та невизначеності щодо майбутнього транзиту для «Укртрансгазу» розвиток цього напряму є стратегічно важливим з точки зору надання послуг європейським компаніям, які мають попит на зберігання великих обсягів природного газу», - сказано в повідомленні.

У прес-службі нагадали, що сьогодні як компанії-резиденти, так і компанії-нерезиденти мають можливість зберігати газ на території України протягом 1095 днів без сплати митних зборів за умови подальшого транспортування природного газу з території України. Тариф на зберігання в режимі «митного складу» не відрізняється від звичайного тарифу на зберігання газу в ПСГ і становить близько 0,6 євро/МВт.

Як повідомляв УНІАН, «Укртрансгаз» є оператором найбільших в Європі підземних сховищ газу загальним обсягом 31 млрд куб. м, але останніми роками українські газосховища були завантажені менш ніж на 50%. Існуючі вільні потужності зберігання компанія пропонує іноземним трейдерам, наприклад компаніям з Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Молдови.

У червні 2017 року «Укртрансгаз» повідомив про відкриття на базі 10 підземних газових сховищ режиму митного складу. Такою послугою вже скористався ряд міжнародних трейдерів, таких як Trafigura (Швейцарія) і MND (Чехія).