Всеволод Ковальчук / прес-служба Укренерго

Голова Укренерго Всеволод Ковальчук розказав, чи є шанси на конкуренцію на ринку електроенергії.

«Шляхи виходу з ситуації поділяються на внутрішні та зовнішні. Зараз пропонується на початковому етапі ринку обмежити ціну електроенергії», - пише він на свій сторінці у Фейсбук. 

«Обмеження обговорюються приблизно на рівні сьогоднішньої оптової ринкової ціни або середньозваженої ціни генерації. Крім того, пропонується покласти на державні Енергоатом та Укргідроенерго обов’язок продавати значну частину виробленої енергії за останньою регульованою ціною (тою, що склалася у другому кварталі 2019 року). При чому, для Енергоатому ця частка може сягнути 90-95%», - пояснює Ковальчук.

Відео дня

Голова Укренерго каже, що на перший погляд, «це – раціональна ідея, яка стримає можливе зростання ціни і дасть можливість продовжувати постачати електроенергію для населення за поточною дотаційною ціною».

Але при цьому ринку як такого, просто не буде.

«Якщо всі будуть продавати або по встановленій регульованій ціні на спеціальних аукціонах, або по «максимально дозволеній», то в чому ринок?», - питає він.

«До сталого розвитку треба створити РЕАЛЬНУ конкуренцію. Не забирати енергію Енергоатому та Укргідроенерго з конкурентного сегменту, а навпаки, на одній торговій площадці забезпечувати їм цінове протистояння з тепловою генерацією. Обмежувати ринкову владу великих гравців, аж до поділу їх на менші суб’єкти в разі потреби. Якщо треба комусь тимчасово компенсувати різницю в цінах, робити це в грошовому еквіваленті, а не натуральним господарством...», - пояснює Ковальчук.

«Але маємо такі рішення від органів державної влади, які маємо. І в будь-якому разі найближчим часом треба буде вдосконалювати модель ринку електроенергії саме з точки зору розвитку конкуренції», - наполягає експерт.

«А не створювати додаткові корупційні ризики та можливості непрозорими і складними процедурами продажу електроенергії державних компаній (за регульованими цінами у рази нижче ринкових) приватним постачальникам в ними же визначених обсягах на «унікальній» платформі приватної біржі», - додав він.