Нова безпечна арка коштувала 1,5 млрд євро / фото facebook/usovant

Новий безпечний конфайнмент (НБК) над четвертим реактором Чорнобильської АЕС вартістю 1,5 мільярда євро введено в експлуатацію, він слугуватиме щонайменше 100 років.

Читайте такожWashington Post: Вибух на Чорнобильській АЕС не був найбільшою ядерною катастрофою

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив старший радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов.

Відео дня

«За 22 роки після організації Чорнобильського Фонду «Укриття» новий безпечний конфайнмент пущений в експлуатацію і передається Україні. Міжнародна спільнота зібрала 1,5 млрд євро на реалізацію проекту. Внесок ЄБРР становив понад 700 млн євро», - написав він.

За словами Усова, НБК допоможе вирішувати завдання розбирання саркофага, яким четвертий реактор був накритий після аварії.

Як повідомляв УНІАН, у січні Державна інспекція ядерного регулювання видала ДСП «Чорнобильська атомна електростанція» дозвіл на право здійснення діяльності з експлуатації існуючих будівельних конструкцій, які виконують функції захисного контуру нового безпечного конфайнмента (ОК-НБК), після посилення і герметизації.

Згідно з проектними рішеннями, цілісність, міцність і стійкість конструкцій ОК-НБК повинні забезпечуватися протягом терміну експлуатації НБК - 100 років.

Довідка УНІАН. 26 квітня 1986 року сталась аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС - найбільша техногенна катастрофа за всю історію світової ядерної енергетики. Для ізоляції зруйнованого енергоблоку в листопаді 1986 року було збудовано об'єкт «Укриття» (більш відомий як саркофаг).

Експлуатація ЧАЕС тривала до грудня 2000 року, коли був зупинений останній працюючий енергоблок №3.

Для подальшого запобігання викиду радіоактивних відходів в атмосферу було ухвалено рішення про будівництво НБК.

У листопаді 2016 року компанія Novarka завершила процес насування НБК та його монтажу над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

За даними Держагентства з управління зоною відчуження, арка знизила рівень гамма-випромінювання навколо станції порівняно з періодом до її встановлення в проектне положення в 10 разів.