Ілюстрація REUTERS

Суд відпустив екс-голову відділу Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Тараса Ревенка під заставу в 1,9 млн грн, а також заборонив залишати Київ до 10 жовтня.

Читайте такожСкандальна Роттердам+: НАБУ показало схему, як заробляли на формулі (інфографіка)

Про це повідомляється в ефірі «5 каналу».

Відео дня

Відзначається, що Тарасу Ревенку прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури інкримінують причетність до розробки формули "Роттердам+" у 2016 році.

Прокурори порушили клопотання про арешт на 60 діб або заставу в 5 млн грн.

У свою чергу сторона захисту заявляє, що підозра Тарасу Ревенку є абсолютно необґрунтованою, а прокурори не надали рішення Окружного адміністративного суду Києва, апеляційної і касаційної інстанцій, які визнали формулу "Роттердам+" законною та економічно обґрунтованою.

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру шести особам, причетним до впровадження так званої формули «Роттердам+», у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії нанесені збитки на суму 18,87 млрд грн.

За даними НАБУ, мова йде про екс-голову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), про чинного директора ДП «Оператор ринку» (який на момент введення «Роттердам+» був членом НКРЕКП), начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Дії всіх шести осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України («зловживання службовим становищем»), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

Довідка УНІАН. У 2017 році НАБУ почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу НКРЕКП, які, діючи в інтересах генеруючих компаній - операторів теплоелектростанцій, під час формування гуртової ринкової ціни необґрунтовано включили в неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула «Роттердам+»).

У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії - оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії отримали безпідставні збитки.

При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула «Роттердам+», яка призвела до економічно необґрунтованого підвищення цін на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство «Енергоринок».