Ілюстрація REUTERS

Ціна електричної енергії на ринку «на добу вперед» досягла історичного мінімуму 898,40 грн за МВт-год, про це свідчать дані держпідприємства "Оператор ринку".

Читайте такожКабмін пропонує підняти тариф на світло для тих, хто споживає понад 500 кВт-год

Таким чином, на ринку "на добу вперед" в торговельній зоні "Об'єднана енергосистема України" ціна на електроенергію досягла нового мінімуму і становила 898,4 грн за МВт-год для періоду поставки 29 листопада.

Відео дня

Водночас середньозважена ціна електричної енергії в торговельній зоні "Бурштинський острів", що виробляє електроенергію для Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей, становила 1727 грн за МВт-год.

Як повідомляв УНІАН, голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив, що ціна на електроенергію для непобутових споживачів Об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) України в листопаді буде нижче на 15-17%, ніж була до запуску ринку електричної енергії з 1 липня.

За інформацією Геруса, електроенергія в Бурштинському енергоострові, унаслідок зловживання монопольним становищем «ДТЕК Західенерго», дорожче на 22%, ніж в ОЕС України.

Довідка УНІАН. Бурштинський енергоострів - виділена частина Об'єднаної енергетичної системи України, утворений Бурштинською ТЕС, Калуською ТЕЦ і Теребля-Ріцькою ГЕС і прилеглими електричними мережами.

Ринок «на добу вперед» - це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття - наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці угоди проводяться за день до періоду покриття.