фото "Енергоатом"

НАЕК "Енергоатом" приєднався до програми Науково-дослідного інституту електроенергетики (Electric Power Research Institute, EPRI, США) з інжинірингової підтримки експлуатації АЕС. Відповідний договір підписали т.в.о. президента Компанії Павло Павлишин та віце-президент, головний директор з питань ядерної енергетики EPRI Ніл Уілмсхерст 13 грудня у центральному офісі "Енергоатома".

Вітаючи учасників зустрічі Павло Павлишин зазначив, що Енергоатом вибудував власну потужну систему науково-технічної та інжинірингової підтримки експлуатації АЕС. "Десять з п’ятнадцяти діючих енергоблоків українських АЕС наразі працюють у понадпроектний термін, отримавши відповідні ліцензії регулюючого органу, чому передувала масштабна робота з модернізації та заміни обладнання на цих блоках", - наголосив т.в.о. президента Компанії.

Він зазначив, що Програму з інжинірингової підтримки було обрано в якості першого етапу співробітництва з EPRI як найбільш актуальну для "Енергоатома", яка відповідає практично всім поточним завданням. А надалі співпрацю буде розширено.

"Переконаний, що підписання угоди з EPRI дозволить НАЕК "Енергоатом" використовувати найкращі світові практики та найсучасніші методики інжинірингової підтримки для атомних електростанцій, що сприятиме подальшому підвищенню безпеки та ефективності АЕС, а також зменшенню експлуатаційних витрат та витрат на технічне обслуговування, - наголосив Павло Павлишин. - Впевнений у нашому плідному довгостроковому співробітництві для забезпечення надійної роботи українських АЕС, які стабільно забезпечують виробництво близько 55% електроенергії в загальному енергобалансі держави".

У свою чергу віце-президент EPRI Ніл Уілмсхерст зазначив, що підписанню угоди між "Енергоатомом" та EPRI передувало близько року робочих контактів та зустрічей між українськими та американськими фахівцями. Він також наголосив, що радий вітати приєднання України до програм Інституту. "Членами нашого інституту вже є оператори АЕС зі Словаччини, Угорщини та Чехії, які експлуатують реактори типу ВВЕР. Загалом близько 80% усіх атомних електростанцій світу отримують підтримку нашого інституту, і це свідчення того, що EPRI є насправді глобальною світовою науковою організацією. Сьогоднішня угода з Енергоатомом означає, що ми ще більше уваги та зусиль спрямуємо на реактори типу ВВЕР, які експлуатує ваша компанія. Вважаю, що це перший крок на довгому шляху нашого співробітництва", - підсумував віце-президент EPRI.

З оглядом Програми з інжинірингової підтримки експлуатації АЕС виступив технічний експерт EPRI Марк Вудбі. Зокрема він повідомив, що у рамках Програми розробляються керівництва і методології на основі інжинірингових рішень, які дозволяють підвищити надійність обладнання АЕС. Марк Вудбі також зазначив, що учасники програми отримають доступ до результатів досліджень і рекомендацій з наступних питань: оцінка технічного стану, розробка і реалізація програм надійності, оцінка і продовження ресурсу, довгострокове планування та оптимізація активів, методи діагностики, підходи до пом'якшення ефектів деградації, методи ремонту і заміни обладнання, розвиток професійних навичок і підвищення кваліфікації.

Представник Інституту наголосив, що учасникам програми також надається програмне забезпечення із пом'якшення і контролю ефектів деградації матеріалів обладнання на основі ранжування ризиків CHECWORKSTM і BPWORKSTM, програми з інтегрованого управління життєвим циклом та інтерактивні навчальні модулі. "У рамках програми відбуваються наради та навчання за такими темами, як автоматичні вимикачі, захисні реле, трансформатори та розподільні пристрої, технічне обслуговування за технічним станом, ерозійно-корозійне зношування, катодний захист, продуктивність теплообмінників, підземні трубопроводи", - зокрема повідомив Марк Вудбі.

Довідка. Науково-дослідний інститут електроенергетики (Electric Power Research Institute, EPRI) – американська незалежна науково-дослідна організація, яка займається питаннями енергетики, що становлять суспільний інтерес. EPRI знаходиться в підпорядкуванні міністерства енергетики США і має близько 30 філій і представництв у всьому світі, які консультують енергетичні підприємства і впроваджують електроенергетичні технології в тісній взаємодії з інжиніринговими та виробничими компаніями.

EPRI – некомерційна організація, яка не ставить за мету отримання прибутку. Усі кошти спрямовуються на дослідження, що становлять інтерес для членів EPRI.

На сьогодні повноправними членами EPRI є 15 енергогенеруючих компаній (зокрема, усі оператори АЕС США) і понад 450 організацій з 30 країн світу. Серед країн, які експлуатують реактори ВВЕР, членами EPRI є CEZ, a.s. (Чехія), MVM Paks (Угорщина), Slovenske Elektrarne (Словаччина).