Ілюстрація REUTERS

Ціни на "чорне золото" еталонних марок в ході торгів вдень у вівторок продовжують підвищуватися, оскільки інвестори сподіваються, що найбільші світові нафтовидобувні країни ОПЕК+ погодяться зменшити видобуток сировини через негативний вплив коронавірусу на попит.

Читайте такожНорвегія вперше за 18 років може скоротити видобуток нафти

Про це повідомляє Росбалт.

Відео дня

"До 13:08 червневі ф'ючерси на північноморську нафтову суміш Brent подорожчали на 3% до 34,04 долара за барель, травневі ф'ючерси на західно-техаський сорт WTI - на 4,45% до 27,24 долара за барель", - йдеться в повідомленні.

З початку нинішнього року на світовому нафтовому ринку прокотилися вже кілька хвиль падіння цін на "чорне золото". Негативна ситуація викликана цілим комплексом факторів: загальним перевиробництвом сировини, різким падінням попиту на тлі стрімкого поширення коронавірусної інфекції COVID-19 (11 березня було оголошено про пандемії) і побоюваннями з приводу її впливу на глобальну економіку, а також розвалом угоди ОПЕК+ через демарш Росії (офіційно з 1 квітня, але фактично після відмови Росії скоротити свою нафтовидобуток на зустрічі 6 березня у Відні). Саме остання обставина й стала тригером до падіння цін на нафту. До того ж Саудівська Аравія оголосила про намір збільшити видобуток і знизити ціни на нафту. Пізніше про бажання опустити ціни оголосили Ірак, Кувейт, ОАЕ та Нігерія.

За I квартал 2020 року ціна Brent впала на 65,6%, а WTI - на 66,5%. Причому наприкінці березня вартість червневого ф'ючерсу Brent падала нижче 22 доларів за барель (до 21,72 долара), тобто до мінімуму з березня 2002 року, а травневий ф'ючерс на WTI - до 20,1 долара.