Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України не ухвалював поки що рішень про введення надзвичайного стану на ринку електроенергії, можливість якого обговорювалася під час засідання Антикризового енергетичного штабу в понеділок, 13 лютого, однак певний набір антикризових заходів вже запущено.

Читайте такожГройсман назвав неприпустимими спекуляції на темі поставок вугілля

Про це за підсумками сьогоднішнього засідання уряду сказав віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко.

Відео дня

«Пройшов Антикризовий штаб (засідання штабу - УНІАН), визначено заходи, які необхідно опрацювати. Міністру енергетики і вугільної промисловості доручено підготувати інформацію про те, що потрібно зробити», - сказав Зубко.

Він звернув увагу, що, поряд із рішеннями центральної влади, необхідно також отримати інформацію від місцевої влади в частині роботи промисловості та рівня пікових навантажень.

«Очевидно, що й населення має бути забезпечене теплом і електроенергією. Тому, день-два (відтермінування із введенням надзвичайних заходів - УНІАН) тут значення не мають. Але процес антикризових заходів вже запущено», - сказав Зубко, зазначивши, що йдеться про впровадження заходів, які дадуть змогу в оперативному режимі експлуатувати енергоблоки теплогенерації.

Читайте такожЗапасів вугілля в режимі надзвичайного стану вистачить на 40 днів - "Укренерго"

«Це не стосується спеціального положення для населення. Це стосується стабільної роботи енергосистеми», - додав віце-прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, питання доцільності введення надзвичайного стану в українській енергетиці виникло у зв'язку з ситуацією з блокуванням поставок вугілля і значним скороченням його запасів для продукування електроенергії. Обсяг споживання вугілля в Україні на рік становить 24 млн тонн, з яких 9 млн тонн - це антрацит, який видобувається на території України, але на тій її частині, яка тимчасово не контролюється українською владою. Разом з тим, це критичний обсяг палива, без якого баланс енергосистеми може бути порушений. Замінити вугілля газом не є технічно можливим.

У зв'язку з цим прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав почати режим економії палива, щоб не допустити ситуації, коли запаси вугілля опустяться до критично низьких рівнів.