uges.com.ua

Кабінет міністрів України затвердив для державної компанії "Укргідроенерго" - оператора ГЕС і ГАЕС країни - проект будівництва четвертого гідроагрегату Дністровської ГАЕС. Дане рішення було прийнято в четвер на засіданні уряду.

"Зараз ми з вами затверджуємо проект четвертого гідроагрегату Дністровської ГАЕС, що дозволить знизити споживання вугілля в Україні на 1 мільйон тонн в рік і 250 мільйонів кубометрів газу", - прокоментував це рішення прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Читайте такожБудівництво першої черги Дністровської ГАЕС коштуватиме майже 4 мільярди

Відео дня

Стверджуючи цей проект, Гройсман також дав доручення Міністерству енергетики та вугільної промисловості виконати екологічну експертизу або надати відповідні документи, якщо вона вже була виконана.

"Такі питання потрібно узгоджувати з Мінекології... "Укргідроенерго", зверніть увагу на те, що сказав міністр екології – це дійсно дуже чутливе питання", - сказав прем'єр-міністр у відповідь на позицію міністра екології Остапа Семерака, який закликав профільні відомства дати екологічну оцінку будівництва четвертого гідроагрегату Дністровської ГАЕС.

Згідно з Програмою розвитку гідроенергетики до 2026 року, четвертий гідроагрегат Дністровської ГАЕС буде мати потужність у насосному режимі – 421 МВт і 324 МВт у генеруючому режимі, що дозволить здійснювати додаткове добове регулювання енергосистеми України і забезпечить аварійний резерв.

Як повідомляв УНІАН, 13 липня 2016 року Кабінет міністрів України затвердив Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року, передбачає збільшення в 2 рази її частки в енергетичному балансі країни - до 15,5%, а також збільшення виробничих потужностей на 3500 МВт (на даний момент гідроелектростанції генерують близько 5000 МВт).

Для цієї мети компанія "Укргідроенерго" має намір інвестувати близько 90 мільярдів гривень у будівництво нових і реконструкцію діючих станцій (ГЕС і ГАЕС). Також "Укргідроенерго" залучає кредити міжнародних банків, таких як ЄБРР, Європейського інвестиційного банку або Світового банку.

10 березня цього року Кабмін схвалив для "Укргідроенерго" техніко-економічне обґрунтування будівництва Каховської ГЕС-2.

Довідка УНІАН. Компанія "Укргідроенерго" експлуатує 9 гідроелектростанцій на Дністрі та Дніпрі: Київську, Канівську, Кременчуцьку, Дніпродзержинську, Дніпровську, Каховську ГЕС, Київську гідроакумулюючу електростанцію, Дністровську ГЕС і Дністровську ГАЕС, загальна встановлена потужність яких становить 5007,6 МВт (Дністровська ГАЕС знаходиться на етапі будівництва). Робота ГЕС і ГАЕС забезпечує покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності в енергосистемі України.