Ілюстрація REUTERS

Нафтоекспортний картель ОПЕК, швидше за все, продовжить дію глобального пакту про обмеження видобутку нафти до кінця 2018 року, незважаючи на прогнозовані перебої з виробництвом сировини, повідомляє Reuters з посиланням на обізнані джерела.

Читайте такожГенсек ОПЕК очікує зниження зростання видобутку сланцевої нафти в середньостроковій перспективі

ОПЕК і кілька країн, що не входить до організації, в грудні 2016 року домовилися скоротити видобуток на 1,8 мільйона барелів на добу заради вирівнювання балансу глобального попиту і пропозиції. Пізніше вони домовилися продовжити дію пакту до березня 2018 року.

Відео дня

Наступне засідання ОПЕК, на якому учасники угоди обговорять успіх загальної справи і подальшу політику, заплановано на 30 листопада у Відні.

З минулого року видобуток нафти у Венесуелі щомісяця знижується приблизно на 20 тисяч барелів на добу і, як очікується, скоротиться ще на 240 тисяч барелів на добу наступного року через санкції США та брак інвестицій в нафтову інфраструктуру країни.

Пропозиція нафти з Нігерії, Лівії, які не входять до угоди ОПЕК+, залишається нестабільною через постійні збройні конфлікти, які призводять до обмеження виробництва і поставок сировини.

Тим не менш ОПЕК та її негласний лідер – Саудівська Аравія – чи стануть нарощувати видобуток наступного року, щоб компенсувати скорочення пропозиції з вищезазначених членів групи, оскільки основний фокус ОПЕК збережеться на завданні скоротити запаси сировини в країнах ОЕСР до середнього рівня за п'ять років, сказало джерело, знайоме з політикою Ер-Ріяда.

REUTERS

"ОПЕК, швидше за все, не зійде з обраного шляху до кінця 2018 року. Нам потрібно, щоб комерційні запаси зменшилися", – уточнив він.

"ОПЕК вважає, що наступного року нижньою межею діапазону цін на нафту буде відмітка в $60 за барель".

Читайте такожКраїни ОПЕК порушили власний договір та збільшили нафтовидобуток

Інше джерело в ОПЕК також вказало на ризик скорочення пропозиції з Венесуели, обмовившись, що це зовсім не означає, що ОПЕК через це стане збільшувати видобуток.

Гравці ринку переживали, що як тільки дія угоди ОПЕК+ закінчиться, виробники знову почнуть нарощувати видобуток і постачання сировини, ударяючи тим самим за цінами.

Зменшити ці побоювання допомогли коментарі наслідного принца Саудівської Аравії, який сказав, що Ер-Ріяд підтримує ідею продовження нафтового пакту.

Міністр енергетики королівства Халід аль-Фалих сказав сьогодні, що баланс попиту і пропозиції на світовому ринку продовжує відновлюватися, а запаси сировини знижуються. Що стосується дотримання ОПЕК+ умов угоди про обмеження нафтовидобутку, то аль-Фаліх вважає, що його учасники чудово справляються зі своїм завданням.