Высококачественные марки топлива больше всего подвержены валютным колебаниям

Експрес-девальвація девальвація національної валюти в Україні може привести до зростання роздрібних цін на нафтопродукти, близько 80% яких країна імпортує, на одну гривню за літр палива до кінця лютого поточного року. 

Про це на круглому столі в Києві заявив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

«Якщо в січні курс на міжбанку був на рівні 8,1-8,2, то сьогодні учасники ринку схиляються до того, що наступного тижня курс буде близько 9,1-9,2. Ми одержимо десь 1 гривню у вартості долара, відповідно, це одна гривня у вартості нафтопродуктів. Тому, якщо в січні при спокійному валютному ринку і ринку нафтопродуктів мали вартість бензину А-95 у середньому 10,75 грн за літр, то прогноз на лютий і початок березня — це вихід на позицію десь 11,75 грн за літр А-95, і середня ціна близько 10,65 грн на дизпальне», - сказав Куюн.

Відео дня

 Читайте такожЧерез стрибок долара почав дорожчати бензин

Водночас експерт зазначив, що ціна на високоякісні марки палива, які найбільше схильні до валютних коливань, може зрости до 12 грн за літр бензину А-95, і до 11 грн за літр дизельного пального.

«Усі ми знаємо, що є певний діапазон ціни, плюс-мінус 35 копійок від середнього рівня. Тому імпортовані високоякісні марки палива, які найбільше схильні до валютних коливань і динаміки світового ринку, вони впритул наблизяться до позначки 12 грн за літр. По дизпальному — до 11 грн за літр», - повідомив Куюн. 

«Я думаю, цей рубіж буде психологічно важко перетнути, у тому числі й ринку. Всі ці розрахунки справедливі при стабільній зовнішній кон'юнктурі, яка є сьогодні», - підкреслив директор «Консалтингової групи А-95».

Також експерти назвали ще одну причину зростання цін на паливо - зміну Національним банком України (постанова №49 від 6 лютого 2014 року) правил купівлі валюти. 

«Дослідження Національного Банку України свідчать, що 42% трейдерів зараз заявляють про дефіцит оборотних коштів. Це означає те, що більшість учасників ринку нафтопродуктів буде змушена звертатися до комерційних банків за короткостроковим кредитуванням. Зрозуміло, що всі фінансові структури в цей час використовуватимуть цю ситуацію у власних цілях. Таким чином, ми одержуємо не стабілізацію на ринку нафтопродуктів, а дестабілізацію, і не зменшення фінансових спекуляцій, а їх збільшення», - сказав заступник директора НТЦ "Псіхея" Геннадій Рябцев.

«Трейдери вже спробували це зробити і одержали ставку 40% річних. Ось, абсолютно адекватна банківська реакція на кредити», - додав Куюн.

«Початок дії нового порядку придбання валюти і подальших розрахунків із зарубіжними контрагентами може привести до непередбачуваних наслідків, включаючи дефіцит палива і неконтрольоване зростання цін», – сказав глава Асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леонід Косянчук.

За його словами, нові правила конвертації валюти і платежів приведуть до заморожування величезних сум оборотних коштів, внаслідок чого операторам ринку доведеться поповнювати ці кошти за рахунок комерційних кредитів. Це, у свою чергу, чинитиме додатковий тиск на собівартість і, відповідно, на кінцеву вартість нафтопродуктів для споживачів.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 7 лютого запровадив тимчасові обмеження щодо операцій з рахунками клієнтів за їх дорученням і на купівлю валюти. Зокрема, постанова регулятора №49 передбачає проведення операцій за рахунками клієнтів в межах ранкових залишків коштів, обмеження на купівлю валюти на міжбанківському ринку України за окремими операціями і за строками купівлі валюти за дорученням юросіб і фізосіб-підприємців. Разом з тим, постанова передбачає підвищення контролю за своєчасністю здійснення операцій, пов'язаних з виплатою заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат. За інформацією НБУ, обмеження носять тимчасовий і виключно випереджувальний характер, направлені на захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків.