Фото Тelegraf.com.ua

Антимонопольний комітет України хоче стягнути з ПАТ «Укртатнафта» майже 3 млрд. грн. за звинуваченням у змові, що нібито мав місце у 2016 р., на роздрібному ринку нафтопродуктів України. У поширеному компанією офіційному прес-релізі повідомляється, що дане рішення АМКУ виніс вчора, 30 березня, в ході засідання, що тривало 5 хвилин.

За інформацією ПАТ «Укртатнафта», рішення було підготовлено на базі наявних у розпорядженні компанії внутрішніх тез АМКУ, в яких прямо сказано: «Проект розміру штрафних санкцій «Укртатнафта» - 2600000000. Грн. Подальші кроки: - ініціювання процедури банкрутства з метою встановлення контролю над «Укртатнафта» Антимонопольний комітет України прийняв до розгляду копії скарг підприємства на протиправні дії посадових осіб АМКУ, спрямованих в Офіс Генерального прокурора і НАБУ 29 березня 2021 р. Аналогічним чином були проігноровані численні експертні висновки на захист позиції ПАТ «Укртатнафта», в яких підтверджується, що підприємство не займається роздрібної торгівлі, не має своїх АЗС і постачає нафтопродукти за ринковими цінами. «Співробітники АМКУ, вивчивши ці експертизи за 1 день, вирішили не враховувати їх при винесенні рішення», - розповідають в компанії.

Олександр Охріменко, український економіст, президент Українського аналітичного центру, вважає, що в наявності черговий факт типового державного рейдерства у форматі неправомірного використання адміністративного ресурсу:

Відео дня

«Дико читати навіть у внутрішньому документі, підготовленому держслужбовцями формулювання «з метою встановлення контролю». Це поширена практика, коли з підручника з корпоративного управління намагаються прикрити плановане захоплення чужої власності. У наявності й інші класичні ознаки рейдерської атаки - відмова брати до уваги документи, що підтверджують правоту «обвинуваченого», маніпуляції з термінами розгляду документів. Так, і сама фабула справи викликає величезні сумніви: компанію звинувачують в антиринковій поведінці на ринку товарів, на якому вона взагалі не працює! Просто за те, що різні АЗС із задоволенням продають продукцію Кременчуцького НПЗ під брендом Energy».

Експерт пов'язує підозріло високу активність і методи АМКУ з недавньою перемогою «Укртатнафти» в Лондонському суді над російською «Татнафтою».

«Показово, що АМКУ відновив справу 2016 року і так надшвидко його розглядає всього через місяць після того, як «Укртатнафта» виграла в Лондоні судовий розгляд за позовом російської «Татнафти». Російські нафтові магнати не шкодують грошей, якщо їм потрібне рішення якогось органу влади, і юрисдикція цього органу значення для них не має. Тому розслідування за статтею «держрада» виглядає цілком логічним. Цілком можливо, що за всім цим стоїть жага помсти сторони, яка програла Лондонський суд», - вважає Охріменко. 

У ПАТ «Укртатнафта» заявили, що оскаржать рішення АМКУ в судовому порядку, а також, що бачать в діях чиновників ознаки державної зради – навмисної дестабілізації стратегічно важливого для економіки паливного ринку.

«Попри це, ПАТ «Укртатнафта» не збирається змінювати свої виробничі плани і надалі буде поставляти нафтопродукти на український ринок, забезпечуючи стабільність і оптимальні ціни», - йдеться в офіційному прес-релізі.

Нагадаємо, що ПАТ «Укртатнафта» - єдиний працюючий нафтопереробний завод України, один з постачальників дизельного палива і скрапленого газу танкерами. Минулого тижня в компанії заявили про збільшення обсягів переробки та відсутність підстав для дефіциту палива і зростання цін. В цілому експерти вважають ситуацію на ринку палива напруженою, оскільки в результаті санкцій РНБОУ з 1 квітня 2021 р. від поставок в Україну відмовився найбільший імпортер російського дизпалива та скрапленого газу.