Чи зросте ціна бензину в Україні / фото УНІАН, Микола Тис

В Україні не буде різких коливань цін напальне в листопаді 2022 року. Атаки Росії на об'єкти критичної інфраструктури та перебої зі світлом не вплинуть на ринок пального в Україні.

Таку думку висловив директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн, пишуть "Факти".

За його словами, суттєвих змін на ринку пального в Україні поки що не очікується.

Відео дня

"Ситуація дуже нервова, тому що очікуємо з 5 грудня ембарго на імпорт російської нафти в Європу, і є досить суттєва нервозність на ринках. Але бачимо, що ціни тримаються якогось коридору - по 90-95 за барель нафти. Це трохи вище, чим було у вересні, але й зростання суттєвого не відбувається", - зазначив Куюн.

Експерт наголосив, що навіть порівняно з жовтнем різкого коливання цін на пальне в Україні теж не очікують. Проте не виключено невелике зростання цін на дизельне паливо та скраплений газ.

"Бачимо, що є певний потенціал для зростання цін на дизпаливо, але це в межах 1 грн за літр. Щодо бензину стабільна ситуація, не очікуємо жодних змін. За скрапленим газом теж можливі невеликі коригування, тому що зараз намітився невеликий дефіцит на ринках Європи цього продукту і може бути невелике зростання цін", - зазначив він.

Разом з тим, на думку Куюна, навіть атаки РФ по об'єктах критичної інфраструктури України та перебої зі світлом не повинні позначитися на ринку палива. 

"Ми пройшли сезон активного споживання, який був зумовлений аграрними роботами. Зараз ринок увійшов до так званого мертвого сезону, тобто споживання низьке. Тому я думаю, це ніяк не вплине на ціни", - пояснив він.

Війна в Україні: ринок палива

Після початку повномасштабної війни РФ проти України влада знизила податковий тиск на паливну галузь, щоб розв'язати проблему з дефіцитом пального: у березні були скасовані акцизи, а ПДВ був зменшений з 20% до 7%.

За травень в Україні автогаз подорожчав на 10 грн. Свого піка середня ціна на нього досягла в червні, злетівши до рівня 42 грн/л.

З середини червня на українських автозаправних станціях продукт почав поступово дешевшати. За півтора місяця ціна впала приблизно на 13 грн.

До середини серпня українські АЗС змінили цінник на автогаз.

21 вересня Верховна Рада ухвалила закон про повернення акцизів на паливо.

28 вересня президент Зеленський підписав відповідний закон. Згідно з документом, були повернуто акцизи у розмірі: бензин – 100 євро за 1000 літрів; дизель – 100 євро за 1000 літрів; біопаливо – 100 євро за 1000 літрів; газ-52 євро за 1000 літрів.

Раніше, як писав УНІАН, у Нацбанку зробили свій інфляційний звіт. Згідно з цим прогнозом пальне в Україні суттєво подорожчало цього року (66%) і дорожчатиме до 20% щорічно.

Вас також можуть зацікавити новини: