Запаси газу в українських газових сховищах щодня скорочуються на два-три відсотки. При цьому закачування головного зимового палива не здійснюється з початку жовтня.

До початку зими наповненість українських сховищ складе лише половину загального обсягу - близько шістнадцяти мільярдів кубометрів із максимально можливих 31 мільярда. Хоча ще рік тому в цей час Україна хвалилася рекордними запасами газу - майже двадцять сім мільярдів кубів і навіть хотіла продавати його до Європи.

За перший повний місяць опалення цього року зі сховищ було викачано понад два мільярди кубів блакитного палива. І це при тому, що нинішня осінь була дуже сприятливою: середня температура по країні в листопаді була на рівні плюс сім - вісім градусів.

Відео дня

Попереду ще чотири з половиною місяці, коли країні необхідно буде опалювати житлові будинки і всі об'єкти інфраструктури. Обсяги споживання газу великою мірою залежатимуть від погодних показників: у морозні дні відбір газу зростає, а з відлигою знижується.

Українські чиновники попросять Дідуся Мороза про казковий подарунок - "субтропічну зиму"

Представники влади запевняють, що Україні газу на зиму вистачить. Але елементарний математичний підрахунок говорить про те, що це відбудеться тільки за умови, що всі українські чиновники й енергетики попросять Дідуся Мороза про казковий подарунок – "субтропічну зиму", щоб температура повітря нижче нуля взагалі не опускалася.

І щоб у всіх громадян у багатоповерхівках з'явилася технічна можливість самостійно встановлювати потрібний температурний режим, а не регулювати клімат у квартирі відкриттям кватирок або включенням газових пальників.

На жаль, логіка й математика – це не казкові герої, вони безжально правдиві та часто карають дурнів.

Держкомпанія "Укргазвидобування" за планом повинна видобувати щодоби близько 37 мільйонів кубометрів блакитного палива. Якщо додати результати приватних компаній, то виходить загальний обсяг видобутку газу в нашій країні в обсязі 55 мільйонів кубометрів газу на добу.

Загальна потреба України в газі у зимовий опалювальний сезон становить щодоби близько 130-140 мільйонів кубометрів. З цього обсягу, побутові споживачі та виробники тепла разом споживають близько 80-90 мільйонів кубометрів газу на добу.

Відповідно різницю між споживанням у країні та щодобовим видобутком вітчизняного газу необхідно покрити із запасів, попередньо закачаних до сховища. Згідно з підрахунками: з грудня й до середини квітня Україна викачає ще близько одинадцяти мільярдів кубів.

Між тим, варто враховувати, що з шістнадцяти мільярдів кубометрів газу, котрі залишаються в сховищах, три-чотири мільярди не належать Україні, а знаходяться там на зберіганні від закордонних європейських компаній. І на них повною мірою розраховувати не варто.

Тривалі морози в січні-лютому можуть привести до добового дефіциту палива до близько тридцяти мільйонів кубометрів. Щоб не відключати побутових споживачів, уряду, можливо, доведеться обмежувати постачання газу промисловим підприємствам.

І ось може вийти наступна ситуація: вже до березня в українських сховищах залишаться мінімальні запаси, які не можна викачувати, оскільки ці обсяги підтримують необхідний тиск в газотранспортній системі та сховищах – це буферний газ. А частина ресурсу не належатиме нашій країні.

Найболючіше питання для українців - ціна на газ

Але на цьому енергетичні проблеми не завершаться. Після того, як ми з горем навпіл пройдемо опалювальний сезон, потреба країни в газі все одно залишиться, і тут найболючіше питання для українців – ціна на газ – отримає нову актуальність.

З 1 травня закінчить свою дію введена урядом фіксована ціна на газ для населення, і Україна якраз почне закачування на зберігання блакитного палива вже за ринковою ціною, яка зараз досягає 35 гривень за кубометр. І ніхто не знає, якою вона буде навесні та влітку.

Плюс, умови отриманого від ключового кредитора нашої країни Міжнародного валютного фонду фінансування передбачають істотне підвищення цін на газ для населення.

Наступний опалювальний сезон загрожує стати ще більш шоковим

Це означає, що наступний опалювальний сезон загрожує стати ще більш шоковим для споживачів. Якщо вся Україна за цей час не утеплиться й не проведе масштабну енергетичну модернізацію житлового сектора та інших громадських об'єктів – оплачувати "космічні" рахунки за комуналку українці просто не зможуть.

Ганна Бредіхіна