Генсек ООН представив план прискореного переходу світу на відновлювані джерела енергії / ілюстрація REUTERS

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш представив план переходу світової спільноти на відновлювані джерела енергії. Війна в Україні стала одним з поштовхів до цього рішення.

Перелік кроків, які запропонував генсек, опублікувало видання CNN.

Гутерріш назвав отримані дані про стан клімату "гнітючим переліком невдач людства в боротьбі з кліматичними порушеннями".

Відео дня

"Глобальна енергетична система зруйнована і все ближче підводить нас до кліматичної катастрофи. Викопне паливо — це глухий кут — екологічний і економічний", — заявив Гуттеріш.

Генсек назвав війну в Україні і зростання цін на енергетичну продукцію на її тлі ще одним тривожним сигналом. Єдиний вихід, на думку генерального секретаря — покласти край забрудненню планети викопним паливом і прискорити перехід на поновлювані джерела енергії. Гутерріш додав, що "час закінчується".

Що передбачає план Гутерріша

  • Технології відновлюваних джерел енергії, такі як акумуляторні батареї, повинні розглядатися в якості "найважливіших і вільно доступних глобальних суспільних благ". Генсек закликав до створення глобальної коаліції по акумуляторним батареям для прискорення і впровадження інновацій. Вона повинна просуватися урядами і об'єднати технологічні компанії, виробників і фінансистів.
  • Забезпечити, розширити і диверсифікувати поставки найважливіших компонентів і сировини для технологій відновлюваної енергетики. 
  • Уряди повинні створити рамки і реформувати бюрократію, щоб зрівняти умови для відновлюваних джерел енергії.
  • Уряди повинні перенести субсидії з викопних видів палива на захист бідних і найбільш вразливих людей і спільнот.
  • Приватні та державні інвестиції в відновлювані джерела енергії повинні потроїтися і скласти не менше 4 трильйонів доларів на рік.

Нагадаємо, зараз в ЄС обговорюється шостий пакет санкцій проти Росії, в якому хочуть ввести поетапну заборону на покупку нафти з РФ. Однак окремі країни, особливо Угорщина, опираються цьому. Тим часом Путін шантажує Європу газом, вимагаючи оплату в рублях. І за даними Bloomberg, ЄС близький до того, щоб прийняти умови російського президента.

Війна Російської Федерації проти України

  • 24 лютого РФ вторглася в незалежну Україну і влаштувала в країні справжній колапс. Окупанти не тільки захоплюють військові частини, аеропорти та інші стратегічні об'єкти, а й стріляють по мирних жителях і багатоповерхівках міст.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні. Офіційних підтверджень вторгнення її армії на нашу територію поки немає.

Вас також можуть зацікавити новини: