Глава Єврокомісії вважає газопровід політичним проектом / Ілюстрация REUTERS

Газопровід «Північний потік-2» є політичним проектом.

Про це заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен, повідомляє LesEchos.

Читайте такожЄС розкритикував санкції США проти Північного потоку-2

Відео дня

Фон дер Ляйен зазначила, що тривалий час до «Північного потоку-2» ставилися як до «виключно економічного проекту».

"Поведінка Росії не покращилася і навіть має тенденцію до погіршення", - заявила Фон дер Ляйен

«Я переконана, що це також і дуже політичний проект. Але поведінка Росії не покращилася і навіть має тенденцію до погіршення. Наша надія на подальше поліпшення наших відносин завдяки цьому трубопроводу зменшується. Росія не збирається міняти своє ставлення через цю інфраструктури. Тому ми маємо реінтегрувати цю тему в більш широке коло відносин з Москвою», - заявила глава Єврокомісії.

"Наша надія на подальше поліпшення наших відносин завдяки цьому трубопроводу зменшується", - зазначила Фон дер Ляйен

Отруєння Навального

20 серпня 2020 року російський опозиціонер Олексій Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували.

Через два дні його евакуювали з Омська до берлінської клініки Charite.

4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі та на шкірі Навального. Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.

Що було потім

  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.
  • 6 вересня міністр закордонних справ Німеччини Гайко Мас в інтерв'ю в газеті Bild am Sonntag вказав, що "сподівається на те, що Росія не змусить ФРН змінити свою позицію щодо "Північного потоку-2" через отруєння Навального.
  • Разом з тим глава німецької дипломатії визнав, що відмова від завершення будівництва газопроводу завдасть шкоди інтересам ряду фірм з Німеччини та інших європейських країн.
  • Того ж дня міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що готова обговорювати питання введення санкцій проти Росії, в тому числі щодо недобудованого газопроводу "Північний потік-2".
  • Разом з тим, як заявив 7 вересня представник канцлера Німеччини, Ангела Меркель не виключає, що ситуація навколо отруєння Навального може позначитися на майбутньому газопроводу «Північний потік-2».
  • 8 вересня 2020 року у Кремлі заявили, що не бачать підстав для переговорів з Німеччиною щодо «Північного потоку-2».
  • Того ж дня, 8 вересня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Німеччина має припинити будівництво "Північного потоку-2".
  • 9 вересня 2020 року Польща запропонувала Німеччині альтернативу "Північному потоку-2".
  • 11 вересня 2020 року влада Німеччини заявила про те, що розглядає призупинення будівництва газопроводу "Північний потік-2" в якості реакції на ситуацію з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.
  • 12 вересня 2020 року Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що рішення про заморожування газопроводу "Північний потік-2" в руках Німеччини, а не Євросоюзу.
  • 13 вересня 2020 року Данія підтримала зупинку будівництва "Північного потоку-2".
  • 16 вересня 2020 року президент Австрії заявив, що не бачить зв'язку між "Північним потоком-2" і отруєнням Навального.
  • 17 вересня Європейська влада зажадала посилити санкції проти Росії та зупинити будівництво газопроводу «Північний потік-2».