Уряд України сьогодні має всі необхідні важелі впливу на державні підприємства, які пройшли реформу корпоративного управління, тим часом люди забувають про безперечні переваги реформи.

Про це Андрій Коболєв заявив під час круглого столу в Українському кризовому медіа-центрі, який було присвячено проблемі реформи корпоративного управління.

Він наголосив, що Нафтогаз, наприклад, вже багато років приносить гроші до бюджету, а не витягує з нього десятки мільярдів доларів, при цьому уряд зберігає повний контроль над підприємством.

Відео дня

"В будь-якій країні міністри не мають часу та компетенцій ретельно вивчати складну проблематику фінансових планів та стратегій. В Україні за 7 років моєї роботи лише один раз я обговорював стратегію по суті. Це було у 2019 році з прем’єром Шмигалем", - зазначив він.

Коболєв навів приклад власного звільнення, кажучи, що держава завжди має можливість прямого впливу на державні підприємства, хоч це і шкодить ефективності компанії.

Народний депутат України Ярослав Юрчишин під час обговорення заявив, що ухвалення закону про корпоративне управління стане полем бою вже найближчим часом, адже проти нього битимуться ті люди, які прагнуть відкату назад та руйнації досягнення реформи.

"Нам треба коаліція всіх людей, які дбають про успіх корпоративного управління. Ми її проводимо не в інтересах Європейського Союзу чи США, не в інтересах "Соросів" чи "держдепів". А в інтересах громадян, які мають ресурс, а держпідприємства - це наш ресурс, але не мають можливості його ефективного використання", - зазначив Юрчишин.

На думку виконавчого директора центру економічних стратегій Гліба Вишлінського, крім успішного проходження закону в парламенті потрібна ще політична воля дотримуватися і букви і духу цього закону

"В історії з Нафтогазом ми побачили, що все добре можна прописати в законі. Але якщо є внутрішня незгода з духом закону, то можна зробити так, що дух реформи буде підірвано", - вважає Вишлінський