Тимчасовий міністр енергетики України Ольга Буславець / фото УНІАН

Міністерство енергетики планує розглянути можливість будівництва в Україні заводу з виробництва водню.

Про це повідомила на прес-конференції виконуюча обов'язки міністра енергетики України Ольга Буславець.

Читайте такожТимчасовий міністр енергетики Буславець натякнула на чергове підвищення тарифів

Відео дня

«Я, наприклад, сьогодні думаю, що ми будемо розглядати питання будівництва заводу з виробництва водню, який на сьогодні є трендом і може бути дуже гарним проектом, щоб експортувати в Європу. Це питання сьогодні також опрацьовується в міністерстві», - сказала Буславець.

Чому саме водень

Воднева стратегія становить невід'ємну частину Європейської зеленої угоди. Ця масштабна ініціатива покликана перетворити Європу на перший кліматично нейтральний континент до 2050 року. Для її втілення ЄС планує скорочувати кількість вуглецевих викидів на 100 млн тонн щорічно і в кінці відмовитися від викопних джерел палива.

Єврокомісія окремо виділяє Україну як пріоритетного партнера в розвитку водневої енергетики, враховуючи її природні ресурси, взаємопов'язаність інфраструктури та технологічний розвиток.

Загальний обсяг інвестицій у відновлюваний водень в Європі до 2050 року може скласти від 180 до 470 млрд євро. За підрахунками аналітиків, водень може задовольняти до 24% світової потреби в енергоресурсах до 2050 року, а обсяг грошового обігу на глобальному ринку водневої енергетики складе в перспективі до 630 млрд євро.

Хронологія подій

  • У середині квітня 2020 року Кабінет міністрів призначив Ольгу Буславець на посаду першого заступника міністра енергетики та захисту навколишнього середовища - відтоді вона виконує обов'язки глави міністерства.
  • У квітні 2020 року АМКУ повідомив, що розглядає можливість надання "Нафтогазу" контролю над низкою державних ТЕЦ, що знаходяться під управлінням ФДМ. Мова йшла про контроль над ДП "Сєвєродонецькій ТЕЦ", акціонерними товариствами "Одеська ТЕЦ", "Криворізька теплоцентраль", "Херсонська ТЕЦ", "Миколаївська ТЕЦ" і "Дніпровська ТЕЦ".
  • ФДМ зазначав, що розглядається кілька варіантів вирішення подальшої долі держТЭЦ: приватизація, передача в концесію, місцевим громадам або "Нафтогазу".
  • У червні ЗМІ повідомили, що Буславець не виправдала надії та довіру президента Володимира Зеленського. Її підозрюють у прийнятті низки незаконних рішень на користь підприємств Ахметова і Фірташа в енергетичній сфері.
  • В середині червня НАК "Нафтогаз України" запропонував ФДМ передати йому у власність і управління шість державних теплоелектроцентралей.
  • 12 червня 2020 року Буславець скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки та знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", яка виробляє саму дешеву електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільної та сонячної, зберегти свої доходи.
  • 9 липня 2020 року в "Центренерго" заявили про тиск з боку Буславець. Як відзначили в компанії, вона примушує закуповувати вугілля на шахтах, які входять у холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.
  • 24 липня 2020 року Міністерство енергетики України зробило заяву щодо того, що буде розглядатися питання передачі в НАК "Нафтогаз України" теплоелектроцентралей, які знаходяться в управлінні Фонду державного майна (ФДМ).
  • Того ж дня, 24 липня 2020 року Міністерство енергетики України розпочало роботу з вивчення перспективності роботи державних вугільних шахт.