Україна відновила імпорт газу / фото УНІАН, Валерій Шмаков

Після чотиримісячної перерви Україна знову почала активно імпортувати газ. На європейському ринку Україна закуповує третину необхідного палива при загальному споживанні країни на рівні тридцяти мільярдів кубометрів газу на рік.

У лютому державний холдинг "Нафтогаз України" планує закупити близько 300 мільйонів кубометрів газу за ринковою ціною, яка зараз досягає однієї тисячі доларів за тисячу кубометрів.

До цього в найхолодніші зимові місяці закупівлі газу здійснювалися в мізерних обсягах - від десяти до тридцяти мільйонів кубометрів на місяць.

Відео дня

Варто відзначити, що в нинішній опалювальний сезон будинки громадян і об'єкти інфраструктури гріються за рахунок запасів у сховищах країни, які залишилися з минулої зими або ще раніше. У 2020 році обсяги імпорту газу були рекордні – закачали понад 15 мільярдів кубометрів, і ПСГ були заповнені "під зав'язку" - на 90 відсотків.

Вартість газу, який закуповується Україною в Європі, за минулий рік зросла в п'ять разів

Для порівняння в 2021 році Україна закупила всього 2,6 мільярдів кубометрів газу, витративши на це 42 мільярди гривень. 

Вартість газу, який закуповується Україною в Європі, за минулий рік зросла в п'ять разів. Середня ціна імпортного природного газу в січні 2022 року склала 1 162 долари за тисячу кубометрів, в той час як роком раніше в цей же час – 250 доларів. 

Ціни на газ почали зростати ще влітку 2021 року. Коли в серпні ціна досягала п'ятисот доларів, ніхто не знав, що це "ще квіточки", і справжнє зростання попереду. Компанії трейдери чекали, що розцінки ось-ось опустяться і не поспішали купувати блакитне паливо. Але, як ми бачимо, ціни навпаки багаторазово збільшилися. А країна так і не закупила палива про запас в потрібному обсязі.

До слова, вартість енергетичних ресурсів в Європі та Україні почала зростати на тлі відновлення національних економік і зростання промисловості після коронакризи. Крім того, газовий кийок Кремля – російський "Газпром" з літа демонстративно скорочував транзит газу через українську ГТС, створюючи дефіцит газу в Європі. 

Попри нинішні космічні ціни на блакитне паливо, керівництво "Нафтогазу" і приватних компаній прийняли рішення почати закупівлі газу.

Офіційна позиція Міністерства енергетики говорить: газ почали купувати на наступний опалювальний сезон.

Схоже, молитви чиновників і енергетиків про м'яку зиму без морозів були почуті

Однак, експерти здогадуються, що рішення відновити імпорт газу, не чекаючи зниження його вартості, викликане страхом енергетиків про можливу нестачу енергоресурсу до кінця нинішнього опалювального сезону.

Рівень газу в сховищах на початок лютого опустився до позначки одинадцять мільярдів кубометрів: вони заповнені на 35 відсотків. З них тільки шість мільярдів кубів може бути використано для внутрішнього споживання, решта – це технологічний газ, який неможливо підняти, а також блакитне паливо, що належить іноземним компаніям.

Середнє споживання газу в холодні місяці в нашій країні становить від двох до трьох мільярдів кубометрів. Поки погодні умови грають на руку українській енергетиці. Морозних періодів було не багато і трималися вони відносно недовго. Так, наприклад, у січні Міністерство енергетики прогнозувало відбір трьох мільярдів кубометрів газу. Але фактично було відібрано 2,4 мільярда.

Схоже, молитви чиновників і енергетиків про м'яку зиму без морозів були почуті.

Тим не менш, до кінця опалювального сезону залишається ще трохи більше двох місяців. Нескладно порахувати, що за цей час Україна, швидше за все, використовує весь доступний для цього газ у сховищах.

А, може, його і не вистачить і доведеться достроково завершувати опалювальний сезон.

Перед українцями, чиновниками і газовими компаніями стоїть складне завдання: цей опалювальний сезон ми зможемо абияк пройти на старих запасах газу, але зовсім скоро потрібно готуватися до настання наступної зими.

У сховища необхідно буде закачати ще до п'ятнадцяти мільярдів кубометрів. Звичайно, не будемо забувати, що частина цього газу буде українського видобутку.

Між тим, за оцінками "Нафтогазу", для закупівлі газу в Європі цього року компанії потрібно буде кілька мільярдів доларів. А де їх взяти?

Нові ціни для населення будуть сформовані на підставі вартості закупленого в Європі газу

Зовсім скоро - 1 травня 2022 року закінчить свою дію введена урядом фіксована ціна на газ для населення - в середньому близько восьми гривень за кубометр. У національної економіки немає ресурсів, щоб продовжувати утримувати газові тарифи для населення на такому низькому рівні.

Нові ціни для населення будуть сформовані на підставі вартості закупленого в Європі газу.

Виходить, що єдиною можливістю не переплачувати за енергоресурси в майбутньому стане істотне зниження споживання за рахунок масштабної модернізації всього житлового фонду та громадських об'єктів в Україні.

Чим і повинні зайнятися українці з приходом першого весняного тепла. Ця робота повинна бути доповнена активізацією зусиль з видобутку газу на українських родовищах. Якби наша країна видобувала газ в обсязі, який би задовольняв усі власні потреби, національна економіка і життя громадян могли б значно змінитися.

Анна Бредіхіна

Читайте всі статті автора