Політолог Фесенко пояснив, як може вплинути на Україну ситуація з відмовою Білорусі постачати електроенергію / фото ua.depositphotos.com

Політолог Володимир Фесенко пояснив, як може вплинути на Україну ситуація з відмовою Білорусі постачати електроенергію.

Про це він сказав у коментарі УНІАН.

"Постачання електроенергії, не лише зараз, але й раніше неодноразово з боку Білорусі або Росії, воно не мало вирішального, критичного значення для України. Потреба виникала лише в критичних ситуаціях, коли треба було збалансувати постачання електроенергії, коли зупинялися у нас одночасно декілька енергетичних реакторів", - зазначив Фесенко.

Відео дня

Читайте такожУкраїнців попередили про загрозу віялових відключень: електрики може не бути по 10 годин

Говорячи про те, до чого, теоретично, ця ситуація може призвести, він висловив думку, що "треба буде обмежити постачання деяким споживачам".

"Не постійно, на певний час. А можливо, вдасться збалансувати це", - сказав політолог.

Він підкреслив, що йдеться лише про постачання "відносно невеликого обсягу електроенергії для стабілізації нашої енергетичної системи".

На уточнення, чи все ж ця ситуація не тягне за собою ніяких критичних наслідків, Фесенко сказав: "Так. Це не призведе… Ми не споживаємо електроенергію від Білорусі чи Росії постійно. Тільки в окремих ситуаціях, коли в цьому виникає нагальна потреба".

Крім того, на уточнення, про обмеження постачання яким категоріям споживачів може йтися, політолог висловив думку, що може йтися, в першу чергу, про промислових споживачів.

Також на запитання, яким чином ця ситуація може вплинути на відносини України та Білорусі, експерт наголосив: "У порівнянні з тим, що сталося за останні 1,5 року, нічого нового і критичного не виникне. Відносини і так знаходяться в кризовому стані. Так що чогось нового внаслідок цієї ситуації не виникне. Ми просто зайвий раз побачимо, що не можна сподіватися або покладатися на Білорусь в таких ситуаціях. Будемо шукати інші джерела".

На думку Фесенка, на майбутнє потрібно шукати заміну і деяким іншим білоруським товарам.

Так, щодо поточної ситуації з електроенергією він підсумував: "Певні локальні кризові ситуації можуть виникати в постачанні електроенергії. Наскільки це вплине на загальну соціальну ситуацію – буде впливати локально. Там, де не будуть споживачі отримувати електроенергію, або десь стануть підприємства на певний час, - буде незадоволення. Ця зима буде складною".

На думку політолога, Україна і значна частина Європи "переживатиме цієї зими серйозну енергетичну кризу".

Крім того, на запитання, як ця ситуація з Білоруссю може відобразитися на рейтингах конкретних українських політиків, Фесенко зауважив, що "будь-яка соціальна напруга і кожна зима для кожного українського президента, для кожного українського уряду була складною і відображалася на рейтингах".

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада компанія "Біленерго" повідомила про припинення експорту електроенергії в Україну за раніше укладеними контрактами.

"Біленерго" повідомляє, що з листопада 2021 року постачання електричної енергії в ОЕС України на основі раніше укладених рамкових контрактів не здійснюватимуться. Укладення нових рамкових контрактів також не планується", - говорилося в листі.

2 листопада Україна запросила аварійну допомогу з енергосистеми Білорусі в обсязі 500 МВт та зі Словаччини через Бурштинський енергоострів в обсязі 100 МВт.

Потреба в аварійній допомозі виникла через дефіцит потужності в енергосистемі.

Україна тричі за 2021 рік просила Білорусь про аварійні поставки електроенергії.

Вас також можуть зацікавити новини