Запорізька АЕС є небезпечною / фото ua.depositphotos.com

Запорізька атомна електростанція є небезпечною, допоки на території АЕС є хоч один озброєний росіянин.

Про це повідомив член громадської ради з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко в ефірі інформаційного телемарафону.

"Критичних пошкоджень і витоку радіації зараз немає, але кожної секунди, поки там перебуває абсолютно неадекватний ворог, там може статися будь-що. Тому поки на території станції є хоча б один озброєний росіянин, вона є небезпечною", - сказав він.

Відео дня

Також експерт наголосив, що на ЗАЕС інший тип реакторів, ніж був у Чорнобилі. Тому, що б там росіяни не зробили, спровокувати такий термохімічний вибух, який стався у 1986 році у Чорнобилі, їм не вдасться.

"Я дивився б на досвід "Фукусіми", тому що на Фукусімській та Запорізькій атомних електростанціях однаковий тип реакторів. І пошкодження цього ректора призводить до таких наслідків. Але як у 1986 році, так і під час аварії на "Фукусімі" (в 2011 році - УНІАН) сталися без жодних попереджень і доводилось займатися ліквідацією з нуля. Але під час перебування рашистів на території Запорізької станції у нас є попередження, бо ворог неадекватний і може зробити щось там, тому ми маємо діяти на випередження. І зараз перші дії, які потрібно робити, це евакуація з кількох десятків кілометрів навколо станції, тому що незалежно від того, куди подме вітер, ця територія постраждає", - підсумував він.

Як повідомляв УНІАН, російські війська окупували ЗАЕС на початку березня, завівши туди близько 500 своїх військових, танки та важке озброєння, зокрема вибухівку. Працівникам АЕС доводиться працювати під прицілом автоматів та в умовах сильного психологічного тиску. Також на станції присутній персонал "Росатому".

5 серпня окупанти обстріляли Запорізьку АЕС. Зокрема поцілили у високовольтну лінію зв'язку, її було пошкоджено, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист.

Також три "прильоти" були зафіксовані прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, де розташований ядерний реактор. Серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. Повідомлялось про ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, а також високу пожежну небезпеку.

6 серпня окупанти влучили по майданчику Запорізької АЕС безпосередньо поряд зі сховищем відпрацьованого ядерного палива.

11 серпня загарбники знову обстріляли Запорізьку АЕС і території поблизу атомного об'єкта.

Цього ж дня президент України Володимир Зеленський, коментуючи ситуацію на Запорізькій АЕС, заявив, що Росія вкотре пробила дно у світовій історії тероризму.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив про існування вірогідності того, що окупанти ухвалять рішення підірвати Запорізьку АЕС.

Вас також можуть зацікавити новини: