Активи "Газпрому" можуть заарештувати за несплату штрафу Польщі / REUTERS

Якщо російський монополіст Газпромом не заплатить 7,6 мільярда доларів штрафу Польщі, то активи компанії можуть заарештувати.

Читайте такожІноземні страховики відмовилися працювати з суднами, що будують "Південний потік-2"

Про це повідомляє "Главред" з посиланням на прогноз агентства Bloomberg.

Відео дня

"Аналітики вважають, що справа швидше за все не буде розглядатися в судах ЄС, а польські суди сильно залежать від політики. Оскарження російським монополістом штрафу може зайняти принаймні п'ять років", - йдеться у повідомленні.

Як приклад агентство наводить справу про змову в області міжбанківської комісії від 2006 року, яка досі розглядається в Польщі.

"Що стосується самого штрафу, то, за законом, його має бути виплачено після того, як Апеляційний суд винесе обов'язковий для виконання вердикт. Якщо "Газпром" не заплатить, активи компанії можуть заарештувати", - підкреслює видання.

При цьому призначений штраф в 10% річної виручки – максимальна санкція в польському законодавстві. У Єврокомісії таке покарання порахували занадто великим.

Що цьому передувало

  • Російська транснаціональна корпорація "Газпром" і 5 компаній в Європі оштрафовані польським Антимонопольним комітетом за будівництво газопроводу" Північний потік-2 " в порушення законодавства Польщі.
  • Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в адміністрації Путіна не сумніваються в тому, що Газпром піде на контрдії у зв'язку з рішенням польського антимонопольного регулятора.
  • У серпні національний Антимонопольний регулятор Польщі прийняв рішення оштрафувати "Газпром" на суму близько 50 мільйонів євро.
  • Причиною санкції у Варшаві назвали небажання монополіста надати управлінню з охорони споживачів документи, пов'язані з будівництвом газопроводу "Північний потік-2".
  • Про намір оштрафувати "Газпром" у Польщі заявляли ще в червні. Польський регулятор стверджує, що у 2018 році 5 європейських компаній – Engie Energy, А також Uniper, OMV, Shell, Wintershall – фінансували реалізацію проекту "Північний потік-2", не отримавши правової згоди з боку Варшави.
  • За 2 роки регулятор звернувся до "Газпрому" з проханням представити документи з інформацією про зберігання, постачання і перерозподіл газу за подальшої реалізації "СП-2", проте російський монополіст вважав за краще такі дані не розкривати.
  • Польща виступає проти будівництва газопроводу"Північний потік-2". У Варшаві вважають, що запуск даного проекту посилить монополію "Газпрому" в Європі й завдасть удару по єдності країн НАТО і Євросоюзу.