У Росії бензинова криза / фото УНІАН

З початку року в Росії на 10-11% зросли ціни на паливо, що для найбільшого світового виробника нафтопродуктів дуже багато. При цьому Володимир Путін не розуміє, або робить вигляд, що не розуміє, чому так відбувається.

Про це заявив економічний аналітик Володимир Мілов в інтерв'ю журналісту Майклу Накі. За словами економіста, в Росії на ринку господарюють державні енергетичні монополії, які просто ігнорують розпорядження і антикризові заходи уряду, спрямовані на стабілізацію паливного ринку країни.

"Вони продовжать віджимати з внутрішнього ринку, скільки можуть, поки їх не окрикнуть прямо з Кремля: "Все, хлопці, досить, це загрожує соціальним невдоволенням". Тобто вони (уряд РФ – УНІАН) заходи [щодо стабілізації паливного ринку] запровадили, а ціни продовжують зростати, тому що ринок, три чверті виробництва, контролюють чотири компанії, пов'язані з державою", – говорить Володимир Мілов.

Економіст зазначив, що на нарадах з урядом, які транслюються в Мережі, Путін завжди дивується тому, що ситуацію на паливному ринку не вдається стабілізувати. Можливо, диктатор робить це на публіку, щоб зняти з себе відповідальність за наслідки створеної ним же самим монополізованої економіки. Або ж Путін дійсно не розуміє, як працює економіка.

"Путін страшно здивований. Подаруйте йому хтось нарешті підручник з економіки", - іронізує Мілов, додаючи, що Кремль, очевидно, дасть нафтовикам можливість "зібрати" грошей з пересічних росіян, щоб компенсувати збитки від втрати експортних ринків.

Експерт констатує, що подорожчання бензину в Росії прямо позначиться на загальних показниках інфляції, оскільки вартість палива впливає на всі сфери економіки.

"Це здорожує логістику, а логістика транслюється в ціни на інші товари. Це швидко якимись заходами заспокоїти неможливо. Якщо нафтовики розкрутили ось цей маховик підвищення цін, то він буде якийсь час тривати і позначиться на всьому", - пояснив Мілов.

Бензинова криза в Росії

Як писав УНІАН, в Росії і на окупованих нею територіях України вже кілька місяців розвивається паливна криза - зростають ціни на бензин і дизель, а на заправках спостерігається їх фізичний дефіцит.

Через це вже виникла проблема зі збиранням врожаю, тому що російські аграрії або не можуть купити паливо зовсім, або змушені купувати його дорожче звичайного.

На цьому тлі російська влада вирішила повністю заборонити експорт бензину і дизеля з країни, щоб наситити внутрішній ринок.

Вас також можуть зацікавити новини: