Виходу немає: Росія загрузне в дефіциті палива / колаж УНІАН, фото УНІАН, Олександр Синиця, фото ua.depositphotos.com

Російська влада на тлі значних проблем, пов'язаних з дефіцитом палива в країні, обмежила експорт нафтопродуктів. Це мало сприяти тому, щоб паливо залишалося на внутрішньому ринку, хоч і вдаряло по федеральному бюджету країни-агресора. Однак цей спосіб розв'язання проблеми не спрацював, каже експерт з нафтогазового ринку Михайло Крутіхін.  

"З'ясувалося, що нафтові компанії якось все це швиденько дуже зрозуміли і стали вдаватися до такого випробуваного способу, як контрабанда. Сірі схеми. Беруться якісь обсяги, експортуються в ті країни, куди дозволили експортувати, ... в Казахстан, до Вірменії, в Киргизстан. А там йде перепродаж, десь накручуються ціни. Знову не вистачає в Росії палива. Тобто криза склалася ось така. І є повна впевненість в тому, що всі заходи, до яких вдається уряд, вони нічому не допоможуть, звичайно", - говорить Крутіхін.

Коментуючи нові запропоновані урядом російському диктатору Володимиру Путіну заходи щодо довгострокового балансування внутрішнього ринку палива (зокрема, мита для сірого експорту нафтопродуктів), Крутіхін висловив упевненість, що вони також не допоможуть. 

"Ні, звичайно. Не буде [працювати]. По-перше вчаться і вже навчилися обходити подібні заборони і подібні загороджувальні мита. Обліку як такого серйозного, звичайно, немає. Тут тон задають нафтові компанії, а не уряд. Їх зберуть, скажуть:"Ви повинні проявити відповідальність". "Ну добре", - скажуть нафтові компанії. І будуть робити те ж саме, що і до цього", - констатував він.

Дефіцит палива в Росії - останні новини

У серпні в тимчасово окупованому Криму загострилися проблеми з нестачею бензином. Незабаром паливо зникло в південних областях РФ, що межують з Україною. Водночас дефіцит палива відчули у віддалених Новосибірській, Рязанській і Самарській областях, в Калмикії. 

Дефіцит палива вдарив по можливостях аграріїв провести збір урожаю та посів озимих.

21 вересня Росія призупинила майже весь експорт дизельного палива і нафти для стабілізації її внутрішніх ринків. Британська розвідка прогнозувала, що від нестачі палива постраждають як пересічні росіяни, так і жителі сусідніх країн, які зараз залежать від російських поставок пального.

Вас також можуть зацікавити новини: