Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про врегулювання боргів на ринку електроенергії.

Читайте такожІмпорт електроенергії до України у квітні скоротився в 3 рази

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №2390 «Про внесення змін до Кодексу України щодо процедур банкрутства (щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії)» в першому читанні проголосували 257 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою, прийняття запропонованих змін до Кодексу України з питань банкрутства забезпечить можливість своєчасної реалізації всіх механізмів погашення заборгованості на Оптовому ринку електричної енергії, визначених законопроектом «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії», спрямованих на повне погашення заборгованості на ринку, а також забезпечення умов для постійних розрахунків на новому ринку електричної енергії.

Як повідомляв УНІАН, раніше Європейська Бізнес Асоціація закликала парламент прискорити прийняття законопроектів, які допоможуть забезпечити погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії, а також створять умови для постійних розрахунків на новому ринку електричної енергії.

Станом на 1 липня 2019 року, до моменту запуску нової моделі ринку електроенергії, дебіторська заборгованість ДП «Енергоринок» становила 30,9 млрд грн, а кредиторська заборгованість – 28,1 млрд грн. Основними причинами виникнення таких боргів були «ручне управління» і адміністративний вплив державних органів на учасників гуртового ринку електроенергії протягом останніх 20 років.