Росіяни розкрадають і вивозять обладнання із Запорізької АЕС / фото ua.depositphotos.com

Росіяни могли вкрасти із Запорізької АЕС насосні мобільні станції, які дозволять підтримувати рівень води в ставку, що охолоджує ядерні реактори після спустошення Каховського водосховища через підрив.

Про це сказала експерт із питань ядерної енергетики Ольга Кошарна на прес-конференції. Вона повідомила, що з вересня п'ять із шести енергоблоків ЗАЕС знаходяться в холодному зупині та один у гарячому зупині.

За 8 місяців реактори охололи й зараз потрібні менші обсяги води, ніж коли вони працюють на потужності.

Відео дня

"Так, поряд із ЗАЕС є ставок-охолоджувач, він близько 8 квадратних кілометрів. Над рівнем моря 16,6 метрів. Обсяг достатній для роботи в такому режимі всіх енергоблоків як зараз на декілька місяців. Окрім того, є мобільні насосні станції, які були придбані на майданчику ЗАЕС після аварії на Фукусімі. Мобільні дизель-генератори", - пояснила вона.

Проте, експерт підкреслює, що наповнити басейн охолодження ЗАЕС завдяки мобільним насосним станціям можливо тільки якщо вони не були вкрадені загарбниками.

"Тобто якщо охолоджуючий ставок буде втрачати воду через випарювання або технологічні втрати, то можна поповнювати ставок цими мобільними установками. За однією умови: якщо вони не вкрадені. Мої джерела із персоналу на ЗАЕС пишуть що вночі "Камази" виходять із промислового майданчику", - сказала вона.

Кошарна, посилаючись на свої джерела на окупованій станції зазначила, що росіяни розкрадають і вивозять обладнання зі станції.

Підрив Каховської ГЕС - наслідки

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу Каховської гідроелектростанції в Херсонській області. Це призвело до масштабного неконтрольованого виливання води з Каховського водосховища.

Це створює додаткову загрозу для тимчасово окупованої Запорізької АЕС, що здійснює охолодження ядерних реакторів в басейні, який наповнюється з Каховського водосховища.

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко сказав УНІАН, що води в охолоджувальних басейнах вистачить на 4-5 тижнів. Він додав, що росіяни скоріш за все підірвали генеруючу частину Каховської ГЕС і водоканали, але фундамент дамби встояв, що пом'якшує результати повені.  

Вас також можуть зацікавити новини: