Фото "Енергоатом"

Кошти, які ДП НАЕК «Енергоатом» перераховує до Фінрезерву на зняття з експлуатації (ФРЗЕ) енергоблоків АЕС, необхідно захистити від інфляції.

Для цього їх потрібно вкладати в цінні папери або інвестувати в проекти, які принесуть прибуток «Енергоатому» та державі. Про це у своєму блозі на Liga.net віце-президент "Енергоатома" Хартмут Якоб.

Він наголошує на необхідності якомога швидше внести зміни до чинного механізму накопичення коштів у ФРЗЕ.

Відео дня

Якоб зазначив, що з 1 січня 2021 року «Енергоатом» пропонує вивести ФРЗЕ з держбюджету.

«Як захистити накопичені у Фонді кошти від інфляції? Можливо, варто на законодавчому рівні дозволити вкладати ці гроші в державні цінні папери і в цінні папери, випущені міжнародними фінансовими організаціями. Це дозволить накопиченим коштам працювати вже сьогодні», - переконаний віце-президент "Енергоатома".

Читайте такожЕнергоатом: критична ситуація на енергоринку вимагає негайних і рішучих дій

Він наголосив, що для накопичення у ФРЗЕ необхідних коштів у НАЕК «Енергоатом» ще є час: 10 млрд грн, необхідні на зняття з експлуатації одного енергоблока, знадобляться не одночасно, а протягом 30-40 років.

Та основна проблема, за словами пана Якоба, лежить в іншій площині. Так, накопичення відбувається неефективно: гроші акумулюються на спецрахунку держказначейства і є невід'ємною частиною держбюджету.

Як пояснив віце-президент «Енергоатома», кошти для ФРЗЕ компанія перераховує до спецфонду держбюджету, і подальша їхня доля від компанії вже ніяк не залежить.

«Сьогодні у ФРЗЕ (станом на 31 січня 2020 року) накопичено 5 млрд 96 млн грн. Це - результат щомісячних відрахувань «Енергоатома». Відповідно до фінплану компанії, в цьому році вона повинна перерахувати до Фінансового резерву на зняття з експлуатації 785,4 млн грн - це 65,45 млн щомісяця. Але ці гроші не працюють, і їх невблаганно пожирає інфляція!» - наголосив топ-менеджер «Енергоатома».

Так, одна з пропозицій «Енергоатома», - вкладення коштів ФРЗЕ як капітальних інвестицій в проекти, що будуть приносити дохід. Хартмут Якоб заявляє: якщо ці гроші будуть працювати і «заробляти», компанія зможе швидко накопичити у Фонді необхідні кошти.

Щоб прискорити накопичення потрібних для виведення ресурсів, можна також збільшити відрахування, каже пан Якоб.

Так, зараз компанія відраховує до ФРЗЕ 1,14 копійки з кіловат-години, що дає 785 млн грн на рік. Якщо відраховувати 3 копійки з кіловат-години (тобто, на 1,86 коп. більше), то вже через 10 років в ФРЗЕ буде близько 100 млрд грн.

Такі кроки, наголосив топ-менеджер «Енергоатома», дозволять мінімізувати інфляційні ризики. Крім того, разом із рішенням про вигідні інвестування коштів, це дозволить «Енергоатому» не тільки зібрати повну суму на зняття з експлуатації, а й отримати додатковий дохід.

«Зрозуміло, ці копійки будуть закладені в ціну кіловат-години. Втім, навіть за таких умов атомна електроенергія в Україні все одно залишиться найдешевшою», - підсумував Хартмут Якоб.