Через аварію у Горішніх Плавнях на станції Кременчуцького НПЗ впала напруга / Vitaliy Matyushenko

Через аварію на підстанції "Укренерго" у місті Горішні Плавні Полтавської області на дві години зупинявся Кременчуцький нафтопереробний завод - найбільше підприємство з виробництва нафтопродуктів в Україні.

Про це ТСН.ua повідомив Юрій Голич, в.о. головного інженера заводу. Так, за його словами, через збій у роботі підприємства було здійснено аварійний викид газу, який і зафільмували користувачі соцмереж. На фото і відео з труб нафтопереробного заводу виривається вогонь та йде сильний дим.

"Через аварію у Горішніх Плавнях на станції Кременчуцького нафтопереробного заводу впала напруга через що на 100% на декілька секунд сьогодні вдень (4 липня) зупинилося усе підприємство", - пояснив Голич.

"У нас є підстанція. Вона основна, яка запитує високовольтні лінії електропередач потужністю по 150 кіловольт. На тій підстанції, за попереднім повідомленням, сталася аварія із загорянням, вибухом, що призвело до зниження посадки напруги лінії зовнішніх передач. Відповідно від цієї основної підстанції запитується тецівська схема, а також підстанція "Факел", яка для заводу є резервом. Вийшло так, що на заводі окрім основного споживача і резервний споживач також на якийсь період часу вийшов із ладу. А ця підстанція належить "Укренерго".

Інформація зараз дуже мало. Ми знаємо, що там була якась дуже серйозна аварія. Посадки напруги в зовнішніх мережах відбуваються досить часто. Те, що у нас зупинилось все обладнання на якийсь період часу, у нас вперше за всю історію заводу. 

Наразі завод виходить на стабільний режим роботи. Але не обійшлось без проблемних питань: друга машина працює без технічного резерву. Але важко спрогнозувати, як поведе себе обладнання. Відбулись за короткий період часу різкі зміни тиску і температури", - заявив Голич. 

Він додав, що така ситуація на заводі сталася вперше за 55 років, а світлини з вогнем і димом він пояснив аварійним скиданням газу. "Оскільки це вихідний нам оперативно довелося викликати усіх на роботу: інженерів, електриків. Було здійснено аварійне скидання газу на факели, це нормально при аварійних ситуаціях", - зазначив в.о. головного інженера.

За наявною оперативною інформацією, причина перепаду напруги у аварії на підстанції "Укренерго" - вибух трансформатору 150 кВ. Також без струму залишалось сьогодні і місто Горішні Плавні.

У ДСНС Полтавської області ТСН повідомили, що рятувальників, у зв'язку з аварійною ситуацією на заводі, не викликали. 

Верховна Рада підтримала ухвалення в першому читанні і за основу законопроекту, який в рамках покриття дефіциту грошових ресурсів на ринку електроенергії передбачає зниження ставок «зеленого» тарифу для великих сонячний і вітрових електростанцій. Законопроект було прийнято без обговорення. Згідно з пояснювальною запискою, документом, зокрема, пропонується зменшення розмірів «зелених» тарифів з 1 липня 2020 року для об'єктів, введених в експлуатацію з 1 липня 2015 до 31 грудня 2019 року, для СЕС більше 1 МВт - на 15%, для СЕС менше 1 МВт - на 10% і для ВЕС - на 7,5%. Також пропонується зменшення розмірів «зелених» тарифів з 1 липня 2020 року для СЕС і ВЕС, введених в експлуатацію з 1 січня 2020 року, на 2,5%. Документом також пропонується встановлення граничного розміру «зеленого» тарифу для об'єктів відновлюваної енергетики, введених в експлуатацію до 30 червня 2015 року, що дозволить зменшити розмір «зелених» тарифів для таких об'єктів до 52%. Депутати також хочуть обмежити терміни введення в експлуатацію нових СЕС для отримання «зеленого» тарифу шляхом зменшення з 1 серпня 2020 року розмірів «зеленого» тарифу для таких об'єктів на 50%.

Головним механізмом для стимулювання розвитку відновлюваної енергетики в Україні є «зелені» тарифи – спеціально високі (вище, ніж у інших видів генерації), затверджені законом про ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел. Частка електроенергії з поновлюваних джерел генерації енергії в Україні зросла до 8%, але при цьому генерація забирає з ринку 26% грошового обороту. Як повідомляв УНІАН, раніше Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища заявило, що має намір підписати меморандум з інвесторами у відновлювану енергетику про зниження «зеленого» тарифу і про зупинку будівництва нових об'єктів. Частка електроенергії з поновлюваних джерел генерації енергії в Україні зросла до 8%, що становить 26% грошового обороту на ринку.

Це рішення ухвалено парламентом на тлі падіння виробництва електроенергії українськими АЕС, яке було спровоковане рішеннями в.о. міністра енергетики Ольги Буславець, яку пов'язують із власником ДТЕК Рінатом Ахметовим. Паралельно із цим Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), попередньо схвалила проект рішення, згідно з яким тариф на передачу електроенергії оператора Об'єднаної енергосистеми України держкомпанії "Укренерго" пропонується підвищити більше ніж удвічі, до 327,97 грн за МВт-год.

«Нацкомісія збирається підвищити тариф на доставку електроенергії лініями електропередач від електростанції до споживача. Ця складова сплачується окремо в тарифі. Ось вони підвищують її в 4,5 рази», - розповів нардеп Олександр Дубинський.

За його словами, це призведе до зростання вартості електроенергії для промисловості на 20%. «І вже зараз можна говорити, що подібне тіньове підвищення тарифів позначиться на вартості послуг для всіх споживачів. Тарифи для населення залишаться тими ж, а вартість, наприклад, водопостачання – збільшиться на ті ж 20%», - пояснив нардеп.