Вже декілька тижнів, травмовані Чорнобильською трагедією українці, як і весь цивілізований світ нервують через ядерну загрозу, яку створили росіяни на захопленій Запорізькій атомній станції. Начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов повідомив, що Росія завершила підготовку до теракту на АЕС. Загарбники розмістили вибухівку біля 4 з 6 енергоблоків станції.

Також окупанти додатково замінували ставок-охолоджувач, завдяки якому енергоблоки станції не перегріваються. Виведення його з ладу, чи підрив реакторів призведе до катастрофи із надзвичайно тяжкими наслідками для людей, навколишнього середовища та економік багатьох країн. Велика кількість сільськогосподарських земель в Україні, Росії та сусідніх країн можуть стати непридатними для використання на століття. За словами Буданова, "ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз".

"Велика кількість сільськогосподарських земель в Україні, Росії та сусідніх країн можуть стати непридатними для використання на століття"

Відео дня

Українська влада готується до можливих сценаріїв аварії, а наші громадяни вишукують корисні поради на випадок аварії. Особливо ймовірним теракт на ЗАЕС здається на фоні нещодавнього воєнного злочину - підриву росіянами Каховської гідроелектростанції. Російські загарбники так хочуть "заморозити" український контрнаступ і прикрити свої військові провали, що не зупиняться ні перед чим. І підрив греблі та спустошення Каховського водосховища цьому підтвердження.

Стає очевидним, що у цій ганебній війні для злочинців із Кремля немає червоних ліній, які вони не зможуть перейти. А чому вони мають зупинятись?

Після підриву гідроелектростанції міжнародні організації показали тільки одне – марність свого існування. Рада безпеки при Організації об’єднаних націй (ООН), Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), Червоний хрест, окрім імпотентного "засудження" і "занепокоєння", не зробили майже нічого.

"Стає очевидним, що у цій ганебній війні для злочинців із Кремля немає червоних ліній, які вони не зможуть перейти"

За майже півтора року повномасштабної кривавої агресії РФ проти нашої країни, міжнародна спільнота, регіональні об’єднання країн досі не спромоглися накласти санкції на одну з "годівниць" російського бюджету - атомну галузь. Росія продовжує зберігати лідерські позиції на світовому ядерному ринку. Дохід "Росатому" за минулий рік зріс на 17 відсотків порівняно з попереднім довоєнним роком. При цьому експорт збільшився на 15 відсотків і становив десять мільярдів доларів. Частина цих грошей пішла на фінансування варварської війни проти нашої країни.

За даними української розвідки, "Росатом" напряму задіяний у виробництві зброї. Оскільки компанія досі не під санкціями, вона вільно імпортує матеріали і обладнання, необхідне для виробництва зброї. "Росатом" присутній у 26 країнах світу, що дозволяє Росії відігравати значну роль на міжнародному ринку як постачальника технологій для будівництва АЕС. Ця компанія також будує ядерні реактори в різних країнах світу, її закордонні замовлення становлять двісті мільярдів доларів.

Цікаво, боронь Боже, потенційний ядерний тероризм проти України так само не змусить світову спільноту відмовитись від партнерства із "Росатомом"? 

"Підступна кремлівська погань багато років просувала свої щупальці по всьому світу і тепер потрібен час і значні зусилля, щоб відрубати їх"

Багатомісячні перемовини голови МАГАТЕ Рафаеля Гроссі почергово то з Москвою, то з Києвом виявились безрезультатними. Можливо, ядерний регулятор не може та і не хоче змусити РФ звільнити станцію, бо росіяни мають великий вплив на цю організацію та займають там значну частку керівних посад? Підступна кремлівська погань багато років просувала свої щупальці по всьому світу і тепер потрібен час і значні зусилля, щоб відрубати їх.

Наша країна неодноразово закликала регулятор відсторонити громадян держави-агресора від впливу на рішення, що стосуються безпеки на українських атомних станціях, бо вони не можуть бути об’єктивними. Проте, нічого не зроблено. Один з заступників Гроссі – росіянин продовжує брехливо спекулювати на темі начебто створення українцями "брудної бомби". І сміх, і гріх.

Останнім показовим прикладом "гри у піддавки" із загарбниками став візит голови Агентства на Запорізьку АЕС після підриву росіянами водосховища, яке поповнювало водою охолоджувальний ставок. Гроссі показово не закликав окупантів вивести останній із шести енергоблоків на ЗАЕС у більш безпечний режим роботи, на чому наполягає Україна. Адже при нинішньому режимі роботи вода у ставку-охолоджувачі закінчиться швидше, а наслідки можливої аварії будуть більш трагічними.

"Гроссі показово не закликав окупантів вивести останній із шести енергоблоків на ЗАЕС у більш безпечний режим роботи, на чому наполягає Україна"

Голова МАГАТЕ зробив дуже дивну заяву, в якій спробував виправдати мінування ядерного об’єкту росіянами. Він вважає, що якщо ядерний терорист розміщує міни поблизу систем безпеки АЕС з "оборонною метою", то "функції безпеки на станції не зазнають істотного впливу". Крім того, Гроссі абсолютно не соромлячись розміщує фото з обіймами із представником "Росатому" на станції, на якій холоднокровно планують ядерну катастрофу.

Що коїться із системою безпеки у нашому світі? Чому організації, які створені рятувати, не рятують, а той, хто має запобігати ядерним катастрофам, закриває очі на дії терористів?

"Чому організації, які створені рятувати, не рятують, а той, хто має запобігати ядерним катастрофам, закриває очі на дії терористів?"

Стає все більш очевидним, що світову систему безпеки, як і багато міжнародних органів, представники яких полюбляють багато говорити, але не можуть зупинити зло, потрібно кардинально реформувати. Навіщо потрібні імпотентні організації, які можуть лише з’їдати значні кошти та давати роботу тисячам бюрократів?

Україна у питанні ядерної безпеки на Запорізькій станції, на жаль, має розраховувати виключно на себе, на наші героїчні Збройні сили, щоб якомога швидше звільнити Запорізьку атомну станцію та зламати злочинні мрії ворога про повторення другого Чорнобиля.

Ганна Бредіхіна