За рік Росія 28 разів атакувала ТЕС ДТЕК

Енергетики ДТЕК прийняли удар росії за три дні до повномасштабного вторгнення в Україну 24-го лютого. Про це заявив генеральний директор  Енерго Ільдар Салєєв. 

"Мало хто пам’ятає, що для енергетиків воно почалося не о 3:40 24 лютого, а на три дні раніше. Вже тоді їм довелося чи не першими прийняти на себе удар ворога. 21-22 лютого ворог систематично обстрілював місто Щастя, де знаходиться окупована нині Луганська ТЕС. Було все: пошкодження лінії електропередач, трансформатора та іншого обладнання, пожежа, відключення станції від енергосистеми, знеструмлення міста, припинення подачі води та тепла", - написав Салєєв.

Ті обстріли були своєрідною "репетицією" майбутніх масованих атак ворога по цивільних і енергетичних об’єктах України.

Відео дня

Для енергетиків ТЕС ДТЕК вони продовжилися не 10 жовтня, а тривали постійно з початку війни. Через близькість до зони бойових дій дві ТЕС компанії зазнавали обстрілів збоку росії і весною, і літом минулого року. А у вересні на одній з них 14 енергетиків було поранено через удар касетними снарядами.

 "Але що показав рік, що минув? 365 днів клопіткої та професійної праці. Енергетики зробили те, що мали. Втримали енергетичний фронт. Не дали Україні згаснути. Генеруючи світло і тепло в оселі українців, самим перебуваючи в тіні. Принаймні, так було до перших масованих атак ворога", - зазначив Салєєв.

"З жовтня і по сьогодні ТЕС ДТЕК Енерго були атаковані 28 разів. Руйнування серйозні, але ми продовжуємо тримати енергетичний фронт та відновлювати роботу обладнання. А цього місяця, попри масовані атаки, вже другий тиждень поспіль в енергосистемі відсутній дефіцит електроенергії. Іншими словами – світла майже вдосталь", - зазначив Салєєв, уточнивши, що за останній рік, виконуючи свої професійні обов’язки, було поранено 32 працівника компанії, 3 загинуло.

Нагадаємо, з жовтня Росія почала регулярно здійснювати терористичні ракетні атаки по об'єктах енергетичної інфраструктури. Внаслідок цих атак, в енергосистемі України виник дефіцит потужностей, через що по всій країні почались планові та аварійні відключення світла.