У НБУ зазначили, що гривня буде зміцнюватися лише в короткостроковій перспективі / фото УНІАН

Поточний тренд на зміцнення української гривні є короткочасним, і Національному банку варто розглянути доцільність максимального виконання плану купівлі валюти для поповнення міжнародних резервів в першій половині року.

Читайте такожЕкономіст спрогнозував, яким буде курс долара в Україні після виборів

Таку думку висловив голова Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

"Є привід для спокою лише в короткостроковій перспективі, – написав Данилишин. - Активний експорт української агропродукції припаде на березень-квітень, а з травня почнеться його тимчасове (на кілька місяців) зниження".

За його словами, вкладення нерезидентів в українські ОВДП також не є довгостроковими, і влітку іноземні інвестори, ймовірно, почнуть виводити кошти з українського ринку, підвищивши тим самим попит на валюту.

Крім того, як зазначив Данилишин, уповільнення темпів зростання світової економіки може привести до зниження попиту на продукцію українського експорту.

Фактором стійкості гривні у другій половині року голова Ради НБУ назвав успішне продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом і отримання пов'язаного фінансування від інших офіційних кредиторів України.

Крім того, він нагадав, що влітку, коли Україна буде закачувати газ до підземних сховищ, його вартість може бути нижче, ніж наприкінці 2018 - початку 2019 року, і для закупівлі знадобиться менше валюти.

"Я б подумав про доцільність максимального виконання плану інтервенцій Нацбанку з купівлі валюти в міжнародні резерви в першій половині року, поки курс прийнятний", - додав Данилишин.

Як повідомляв УНІАН, українська гривня на міжбанку в п'ятницю, 8 лютого, подешевшала до долара на 19 копійок - до 27,12/27,17 гривні/долар.

До цього протягом двох тижнів – з 25 січня – гривня щоденно зростала.