Кабмін скасував майже 150 застарілих актів / фото УНІАН

Кабінет міністрів сьогодні, 6 березня, за пропозицією Міністерства економічного розвитку і торгівлі України скасував 149 застарілих нормативних документів, що дозволить полегшити ведення бізнесу в країні.

Читайте такожМайже половина українців не бажають бути підприємцями – опитування

Зокрема, уряд скасував обов'язковість ведення книги скарг та пропозицій і спростив працевлаштування іноземців в Україні.

Відео дня

В рамках засідання Кабмін ухвалив рішення про спрощення процедури отримання довгострокових віз для іноземних громадян для працевлаштування на території України. Тепер для оформлення віз громадяни іноземних держав зможуть подавати свої документи в Департамент консульської служби МЗС, не виїжджаючи за межі України. Очікується, що це рішення збільшить привабливість України для висококваліфікованих працівників (у тому числі й для незалежних членів наглядових рад державних компаній).

В рамках дерегуляційного засідання Кабмін скасував обмеження на максимальну надбавку на ціну медичних виробів (включаючи обладнання), які купуються за кошти державного бюджету. Раніше вона не повинна була перевищувати 10% від закупівельної ціни.

Також Кабмін затвердив дев'ять нових критеріїв для запровадження ризик-орієнтованих перевірок бізнесу.

Серед прийнятих дерегуляційних рішень уряду також проект закону щодо вдосконалення ліцензування господарської діяльності, спрямований на усунення бюрократичних перешкод і зменшення контактів бізнесу з державними органами.

"Сьогодні ми проводимо восьмий дерегуляційний Кабмін за три роки. Як і раніше, сьогодні ми пропонуємо скасувати низку норм, які чинять тиск на бізнес. Зокрема, ми пропонуємо скасувати 149 застарілих актів 1993-1997 років, які створюють правові колізії й додаткове навантаження на бізнес", - сказав міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів перед прийняттям рішення.

Він відзначив необхідність удосконалення ліцензійної діяльності, зокрема, усунення бюрократичних перешкод і зменшення контакту бізнесу з держорганами, що в цілому зменшить витрати українського бізнесу на 960 млн грн.

«Вдумайтеся, майже мільярд гривень», - підкреслив віце-прем'єр.

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, уряд у рамках семи попередніх дерегуляційних засідань змінив або скасував понад 1200 документів регуляції.

Як повідомляв УНІАН, процес дерегуляції економіки в Україні активно ведеться з 2014 року. У 2015 році в Україні була прийнята за основу концепція так званої регуляторної гільйотини, яка передбачає пакетне ухвалення важливих регуляторних рішень.