Кабмін полегшив умови ведення бізнесу в Україні / фото УНІАН

Кабінет міністрів прийняв комплексну постанову, метою якого є полегшення умов ведення бізнесу в Україні, а також підвищення позицій країни в міжнародному рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business.

Читайте такожДля IT-сектору хочуть створити п'ятому яту групу спрощенців із податком 10%

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Відео дня

Серед іншого прийнятою постановою уряд спростив процес приведення статутів існуючих товариств з обмеженою відповідальністю у відповідність до чинного закону про ТОВ. Тепер засновники цих товариств зможуть в електронній формі вибирати той варіант статуту, який їм найбільше підходить, а сама процедура реєстрації ТОВ буде максимально прискорено.

Поряд з цим, Кабінет міністрів дозволив банківським установам отримувати інформацію з державних реєстрів щодо осіб, що звертаються для отримання кредитів.

«До цього часу на законодавчому рівні така можливість була відсутня, що ускладнювало банкам завдання прогнозувати здатність особи виконати власні зобов'язання з виплат за кредитом. Це підвищує ризикованість здійснення банківських операцій за кредитами, а також призводить до накопичення проблемних кредитів, що в свою чергу збільшує вартість грошей для клієнтів», - повідомили в Мінекономрозвитку, додавши, що очікуваним результатом прийняття постанови стане зменшення вартості кредитування.

Прийнята постанова встановила єдиний, прозорий і дружній для бізнесу порядок присвоєння поштових адрес об'єктам будівництва та об'єктів нерухомого майна.

«До цього часу в законодавчому полі України відсутня чітко визначена процедура надання адрес готових об'єктів будівництва. Наданням поштових адрес займалися органи місцевої влади за своїм розсудом. Відсутність чіткої процедури з надання адрес часто призводила до зловживань: штучного затягування процедури і подальшого створення перешкод на шляху реєстрації нових об'єктів нерухомості», - повідомили в міністерстві.

Також уряд спростив реєстрацію декларації про готовність об'єкта будівництва до експлуатації шляхом розширення функціоналу електронного кабінету працівників державного архітектурно-будівельного контролю, а також визначення статусу електронного сервісу, як електронного кабінету замовника.

«Це рішення буде стимулювати замовників будівництва більше використовувати можливості електронного управління в сфері реєстрації об'єктів нерухомості та зменшить їх особисту взаємодію з органами державного архітектурно-будівельного контролю», - сказано в повідомленні.

Кабмін також навів процедури здійснення екологічного контролю скидання вод, що містять забруднюючі речовини, під час перебування суден у внутрішніх морських водах або територіальному морі у відповідність до вимог Митного кодексу України.

«До цього часу в законодавстві України існувала недосконала процедура здійснення морськими екологічними інспекціями контролю Держекоінспекції скидання вод, що містять забруднюючі речовини, під час перебування суден у внутрішніх водах України. Результатом прийняття постанови стане зменшення корупційних ризиків в екологічній сфері», - сказано в повідомленні.

Ще одним важливим пунктом даного рішення уряду є спрощення імпорту автомобільних запчастин, що призведе до зменшення адміністративного тиску на імпортерів цієї продукції.

«До цього часу імпорт автомобільних запчастин був ускладнений необхідністю отримання сертифікатів типу і якості виключно від уповноважених органів в Україні. Це, в свою чергу, суперечило умовам міжнародних договорів між Україною та ЄС, зокрема, Угодою про асоціацію. Завдяки прийнятій постанові підприємства-імпортери зможуть імпортувати автозапчастини в Україну, маючи сертифікати типу та якості автозапчастин країн, видані в країнах ЄС», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у торішньому рейтингу Doing Business Україна піднялася на 5 позицій і посіла 71-ше місце.