Ілюстрація REUTERS

Україна отримає черговий транш кредиту в рамках діючої програми з Міжнародним валютним фондом протягом двох місяців.

Читайте такожМВФ готовий і надалі підтримувати Україну - заява директора Фонду

Таку думку УНІАН висловив керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій, коментуючи песимістичний прогноз аналітиків JP Morgan про те, що цьогоріч наша країна більше не отримає траншів від МВФ.

Відео дня

"Ми оптимістично дивимося на ймовірність позитивного рішення від МВФ у найближчі два місяці", - сказав Паращій.

Експерт нагадав, що за час дії попередньої програми з МВФ Україна жодного разу повністю не виконала основні умови для чергових траншів, так звані структурні маяки, але при цьому домоглася трьох позитивних переглядів програми.

За його словами, за чинною програмою наша країна виконала три з чотирьох структурних маяків, необхідних для наступного траншу, а також тією чи іншою мірою - два інших структурних маяка, термін яких виходить за межі першого перегляду.

"Виходячи з нашої історії - це дуже хороший результат", - підкреслив Паращій.

Для підвищення шансів на успіх експерт вважає за доцільне ухвалення Верховною Радою змін до законодавства про відповідальність за незаконне збагачення та закону про "спліт" (поділ функцій з регулювання ринків фінансових послуг).

Він нагадав, що закон про "спліт" є останнім невиконаним структурним маяком до чергового перегляду програми з МВФ в травні, але при цьому висловив думку, що цей маяк не є критичним.

Крім питання про відповідальність за незаконне збагачення, Паращій вважає можливою перешкодою для продовження співпраці з МВФ ситуацію навколо "Приватбанку", а також допускає появу інших негативних "сюрпризів", як це кілька разів було протягом останніх чотирьох років.

При цьому експерт не погодився з думкою аналітиків JP Morgan про те, що для чергового перегляду потрібно було підвищити ціни на газ: "Питання цін на газ навряд чи стане перешкодою для нового траншу, адже основний критерій цін – відповідність імпортного паритету - витриманий".

Довідка УНІАН. Рада директорів МВФ у грудні 2018 року затвердив нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом 3,9 мільярда доларів, у рамках якої наша країна отримала 1,4 мільярда доларів.

Отримання двох траншів за 1,3 мільярда доларів очікується за підсумками перегляду виконання програми в травні та в листопаді.

Термін програми закінчується в лютому 2020 року.