Ілюстрація / REUTERS

Відстрочка обговорення подальшої фінансової підтримки України з боку Міжнародного валютного фонду до формування нового українського уряду посилює вразливість економіки країни.

Читайте такожГройсман: програма МВФ може бути доповнена "серйозними" вимогами до України

Про це говориться в матеріалах Національного банку України.

Відео дня

"На сьогодні обговорення подальшої фінансової підтримки з боку МВФ і, як наслідок, пов'язаного фінансування, відкладено до формування нового уряду. Це посилює вразливість економіки України та може зумовити збільшення волатильності на фінансових ринках", - зазначає регулятор.

За інформацією НБУ, протягом останніх тижнів волатильність на фінансових ринках вже посилилася внаслідок спекуляцій на тему зовнішнього державного боргу, відстрочки обговорення з МВФ і подальшого посилення загроз для фінансової стабільності через перебігу судових процесів.

Також Нацбанк зазначає, що ослаблення фундаментального інфляційного тиску в Україні може стримувати розширення внутрішнього попиту.

"Можливий вплив на майбутню цінову динаміку з боку стійкого зростання споживчого попиту, посилення волатильності на фінансових ринках і інших факторів, а також необхідні для їх нівелювання заходи монетарної політики будуть враховані в оновленому макроекономічному прогнозі НБУ", - йдеться в документі.

Також повідомляється, що новий докладний макроекономічний прогноз буде опублікований в Інфляційному звіті НБУ 25 липня.

Як повідомляв УНІАН, місія МВФ працювала в Україні в травні з метою оцінки виконання умов для надання нашій країні чергового траншу кредиту на 1,3 мільярда доларів в рамках чинної програми stand-by і вивчення питання про відповідальність за незаконне збагачення, в лютому скасованої рішенням Конституційного суду України.

Напередодні приїзду місії президент України Володимир Зеленський ініціював позачергові парламентські вибори 21 липня і запропонував чинному складу уряду подати у відставку.

За підсумками травневої місії в МВФ заявили, що Фонд відновить переговори про подальшу співпрацю з Україною після виборів до Верховної Ради і визначення новим Кабінетом міністрів пріоритетів своєї політики.