Ілюстрація / REUTERS

Українська банківська система переходить на міжнародний стандарт для банківських рахунків IBAN. НБУ та українські банки пояснили, що новий стандарт відрізняється від старого і що зміниться для користувачів - фізичних та юридичних осіб.

Читайте такожУкраїнці отримали додаткові можливості для переказу грошей з Греції

Про це повідомляє AIN.ua.

Відео дня

"Довжина номерів рахунків зараз становить максимум 14 символів, а код банку в документах (наприклад, платіжних) вказується окремо. Номери, оформлені згідно стандарту IBAN, складаються з 29 буквено-цифрових символів. До цього набору символів входить код країни, контрольний розряд, номер рахунку та код банку", - пояснюють у НБУ.

Як він виглядатиме? 29 символів йтимуть у наступній послідовності:

  • код країни (UA у випадку України);
  • контрольний розряд (2 цифри);
  • код банку (6 цифр);
  • рахунок (довжина номера рахунку не фіксується, до 31 жовтня 2019 року він може бути від 5 до 14 символів, з 1 листопада - від 5 до 19 символів).

"За першими двома буквами одразу можна розпізнати країну учасника розрахунків (UA - Україна), а з допомогою контрольного розряду - забезпечити уніфіковану перевірку рахунку клієнта на коректність", - пояснюють у НБУ.

В Україні введення IBAN регулюється відповідною постановою регулятора, яка набуває чинності з 5 серпня 2019 року.

З 5 серпня цього року почнеться впровадження IBAN в Україні. Що це означає? З цієї дати нові рахунки клієнтам банки відкриватимуть вже за цим стандартом. Чинні рахунки будуть змінювати відповідно до його вимог.

З 1 листопада 2019 року IBAN в Україні стане обов'язковим для всіх клієнтів банків. Це стосується як переказу коштів у гривні, так і в іноземних валютах (наприклад, перекази коштів за кордон). Тобто, всі перекази коштів для українців з листопада цього року будуть здійснюватися тільки з використанням цього стандарту.

В проміжному періоді з 5 серпня по 31 жовтня цього року клієнти банків зможуть вказувати в платіжних документах як чинний рахунок, так і рахунок стандарту IBAN.

Ілюстрація / REUTERS

Зміна стосується тільки номерів банківських рахунків. Платіжні карти залишаться дійсними.

У період з 5 серпня по 31 жовтня клієнти зможуть заповнювати поля "Код банку" та "Рахунок відправника/одержувача" в будь-яких варіаціях - з IBAN і без. Якщо платіжка заповнюється за стандартом IBAN, в полі "Код банку одержувача/платника" вказується нуль. До 31 жовтня банки зобов'язані прийматимуть в обробку платежі, заповнені в обох варіантах. Хоча, приміром, в "Альфа-банку" радять використовувати з 5 серпня реквізити за стандартом IBAN.

Як зазначають у банку, номери приватних підприємців, а також ФОП та юридичних осіб у новому стандарті будуть направлятися у ДФС до 1 листопада 2019 року. Нові номери звичайних користувачів, а також бізнесу будуть доступні в мобільному додатку банку вже з 5 серпня. Нових договорів з банком або переоформлення рахунків клієнтів не вимагатимуть. Редакція очікує коментарів інших банків про те, як працюватиме новий стандарт. Але враховуючи, що він регулюється НБУ, процедури й терміни у всіх банках повинні бути більш-менш однаковими.

Як зазначають у НБУ, перехід на новий стандарт призведе, зокрема, до того, що кількість обов'язкових реквізитів для платіжних документів скоротиться. Перекази як у межах України, так і за її межами проводитимуться швидше, стане простіше ідентифікувати платника й одержувача коштів, а також банк, який їх обслуговує.

НБУ також планує ввести можливість платежів за QR-кодом, які міститимуть інформацію про IBAN.

Довідка УНІАН. Введення міжнародного номера банківського рахунку IBAN дозволить гармонізувати українське платіжний простір з європейським, а також буде сприяти подальшій запланованої модернізації системи електронних платежів Національного банку.

Крім того, Національний банк планує введення платежів з використанням QR-кодів, що містять інформацію про номер IBAN, що сприятиме спрощенню оплати рахунків та обміну платіжною інформацією.