Ілюстрація / REUTERS

Національний банк України (НБУ) зазначає, що нинішня висока облікова ставка на сьогодні стримує кредитування реального сектора економіки, однак якщо будуть відповідні економічні умови, то ставку планується знизити до 9% у 2020 році та 8% у 2021 році, що дозволить зробити кредитування доступнішим.

Читайте такожНБУ почав публікувати вартість кредитів для бізнесу

Про це сказано на сторінці Національного банку України (НБУ) в мережі Facebook з посиланням на голову НБУ Якова Смолія.

Відео дня

"Минулого року ми мали однознаковий показник інфляції вперше за 5 років, а до кінця року вона знизиться нижче 7%. Звичайно, висока облікова ставка сьогодні стримує кредитування реального сектора економіки. Але низька інфляція - це фундамент для майбутнього економічного зростання. Якщо будуть відповідні економічні умови, НБУ знизить облікову ставку до 9% у 2020 році та 8% у 2021 році, врахуємо маржу банків в 4-5% - і отримаємо кредити під 12-13%", - наводяться в повідомленні слова Смолія.

Також з посиланням на голову НБУ наголошується, що довіра українців до банківської системи поступово підвищується.

"Наша мета - не допустити великої волатильності курсу, оскільки це погано позначається на ціновій стабільності. Довіра до банківської системи поступово підвищується, люди відкладають кошти на гривневі депозити. Тобто можна говорити й про збільшення довіри до гривні", - наводяться в повідомленні слова глави центробанку.

Голова НБУ також додав, що не бачить на сьогодні загроз для незалежності регулятора.

"Незалежність центробанку означає, що при зміні влади в країні керівництво регулятора не змінюється під конкретного політика. Незалежність Національного банку забезпечує послідовність і передбачуваність його політики. Нове керівництво могло б скасувати проведені за останні 3-4 роки реформи. Але в такому випадку всі, хто формував очікування, втратили б розуміння, що буде відбуватися на ринку завтра. Загроз для незалежності я сьогодні не бачу і не чую заяв від нових політичних сил про необхідність зміни курсу Національного банку", - підсумував Смолій.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України відновив цикл пом'якшення монетарної політики та з 19 липня знизив облікову ставку до 17% річних після того, як в червні зберіг її на рівні 17,5% річних.

Згідно з опублікованими в липні матеріалами НБУ з посиланням на базовий сценарій, в четвертому кварталі 2019 року очікується зниження ставки до 16% річних, в четвертому кварталі 2020 року – до 9,5%, в четвертому кварталі 2021 року – до 8%.

За словами керівництва НБУ, реалізація інфляційних ризиків може змусити знижувати ставку більш повільно, у той час як збільшення попиту нерезидентів на гривневі ОВДП і відповідне зміцнення обмінного курсу дасть можливості для швидшого зниження ставки у порівнянні з базовим сценарієм.