Ілюстрація REUTERS

Національний банк України відповідно до ухваленого Верховною Радою закону про захист прав споживачів фінансових послуг каратиме фінансові установи за спотворення даних про реальну вартість кредитів у рекламній продукції.

Читайте такожГончарук обіцяє, що кредити під 11-12% стануть реальністю влітку

Про це розповіла в інтерв'ю УНІАН начальник управління Національного банку України з питань захисту прав споживачів фінансових послуг Ольга Лобайчук.

Відео дня

За її словами, банк може пропонувати клієнту супутні послуги, наприклад, страхування та платіжну карту при оформленні кредиту, але зобов'язаний розкривати повні дані про реальну процентну ставку з усіма комісіями.

«Тепер є чіткі вимоги до розкриття інформації та законодавчо затверджена формула розрахунку ставки. Якщо за результатами конкретного звернення ми побачимо, що банк дійсно не розкрив повну інформацію, застосуємо до нього заходи впливу», - сказала Лобайчук.

При цьому вона зазначила, що можливі санкції від попередження до позбавлення ліцензії. «Почнемо з попереджень, і дуже сподіваємося, що банки нас почують. Сподіваюся і на те, що системних порушень не буде, і до позбавлення ліцензії справа не дійде», - додала Лобайчук.

Крім того, вона повідомила, що новий закон передбачає кілька додаткових випадків застосування санкцій, включаючи штраф на банк в розмірі від 50 до 600 мінімумів доходів громадян, штраф до відповідальної особи - в розмірі до 500 мінімумів доходів громадян. «І так за кожне порушення, а в банку може бути кілька мільйонів клієнтів», - попередила Лобайчук.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня ухвалила закон про захист прав споживачів фінансових послуг, який зобов'язує банки інформувати потенційних позичальників про всі майбутні витрати по кредиту, включаючи додаткові і супутні послуги третіх осіб. Також закон вводить однакові правила для банків і небанківських фінустанов щодо реклами фінансових послуг. Закон очікує підпису голови парламенту і президента України. Повноваження щодо захисту прав споживачів фінансових послуг у рамках закону отримав Національний банк, в якому вже створено відповідне управління під керівництвом Ольги Лобайчук.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті УНІАН.