Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила закон, який включає до споживчого кредиту повну інформацію про витрати споживача, включаючи додаткові і супутні послуги третіх осіб, а також вводить однакові правила для банків і небанківських установ у сфері реклами фінансових послуг.

Читайте такожУкраїнського шампанського не буде: Рада прийняла закон про захист географічних брендів

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 309 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

У пояснювальній записці до законопроекту №1085-1 сказано, що документ дозволить захистити права споживачів фінансових послуг за рахунок встановлення відповідальності фінустанов за порушення прав споживачів.

Зокрема, закон передбачає встановлення повноважень державних органів щодо захисту прав споживачів фінансових послуг та визначення принципів захисту прав споживачів фінансових послуг.

«Такими органами, відповідно до законопроекту, є Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг», - йдеться в документі.

Також, ухвалений закон передбачає розширення поняття загальних витрат за споживчим кредитом шляхом включення в це поняття всіх витрат споживача, включаючи додаткові та супутні послуги третіх осіб.

«Законопроект пропонує встановити єдиний для всіх фінансових установ-кредитодавців формат розрахунку загальної вартості кредиту для споживача і єдину формулу розрахунку реальної річної процентної ставки, результати розрахунків яких мають бути вказані в договорі про споживчий кредит», - йдеться в пояснювальній записці.

Також, документом вводяться однакові правила для банків і небанківських установ у сфері реклами фінансових послуг і надання інформації про них.

«Проект закону вводить єдині вимоги до реклами послуг, договорів про надання фінансових послуг, щодо розкриття інформації банками та небанківськими фінансовими установами та однакову відповідальність за порушення прав споживачів фінансових послуг. Це дозволить споживачам краще порівнювати різні фінансові продукти, а також створить однакові конкурентні умови для самих фінансових установ», - йдеться в документі.

Як повідомляв УНІАН, 11 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про включення до споживчого кредиту повної інформації про витрати споживача разом із додатковими і супутніми послугами третіх осіб.