Це вже другий шлях, який АМПУ використовує, щоб отримати компенсацію за збитки, понесені в Криму / Фото УНІАН

Адміністрація морських портів України (АМПУ) готує вимогу до уряду Російської Федерації про виплату компенсації більш як 1,24 млрд грн збитків, яких вона зазнала внаслідок тимчасової окупації території Автономної Республіки Крим. Про це повідомила прес-служба АМПУ.

Зазначається, що державне майно було закріплено за філіями підприємства та незаконно привласнене самопроголошеною владою Криму.

Читайте такожНа Миколаївщині ЦНАПи поповнили місцеві бюджети на понад 7,1 млн. гривень

Відео дня

«Це вже другий шлях, який АМПУ використовує, щоб отримати компенсацію за збитки, завдані в Криму. Раніше держпідприємство надавало вичерпну інформацію про власні активи на півострові Міністерству юстиції України, яке подавало загальний позов до Європейського суду з прав людини», - йдеться в повідомленні.

Цього разу використовуються положення Угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій.

«Перший крок - це направлення вимог щодо компенсації збитків безпосередньо уряду РФ. Якщо упродовж півроку ми не отримаємо відповіді, ця справа перейде на розгляд у міжнародний арбітраж », - цитує прес-служба Вецкаганса.

Зазначається, що відповідне письмове повідомлення уряду РФ Адміністрація морпортів України планує направити до кінця 2019 року відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, яка діє від 1998 року.

«Інтереси АМПУ в спорі з Росією представлятиме юридична компанія Covington & Burling LLP, яка має досвід захисту інтересів суб'єктів господарювання у міжнародних публічно-правових арбітражних інституціях», - йдеться в повідомленні.

На завершення в прес-службі наголосили, що судові претензії АМПУ щодо тимчасово непідконтрольних активів на території півострова аж ніяк не означають, що підприємство погоджується з існуванням будь-яких правових підстав для окупації та анексії Криму, який залишається територією України.

Довідка УНІАН. Адміністрація морських портів України розпочала роботу в червні 2013 року, об'єднавши держпідприємства, які увійшли до нової структури шляхом виокремлення з них стратегічних об'єктів портової інфраструктури та іншого майна. На материковій частині України налічується 13 державних морських портів. Зокрема, в Одеському регіоні працюють Одеський, Білгород-Дністровський порти, порт «Чорноморськ» і порт «Південний», у Миколаївському регіоні розташовані Миколаївський порт і стивідорна компанія "Ольвія". Також Україна має свої порти в Азовському регіоні - Маріупольський і Бердянський, а на Дунаї їх загалом три - Ренійський, Ізмаїльський та Усть-Дунайський. Порти Херсонського регіону - Херсонський і Скадовський.

Порти анексованого Росією в березні 2014 року Кримського півострова - Керченський, Севастопольський, Феодосійський, Ялтинський і Євпаторійський.