Ілюстрація REUTERS

В умовах поширення економічної кризи у світі, яку спричинила пандемія коронавірусу, Україна не може зволікати у співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Читайте такожГривня впала нижче 26 за долар, але зміцнилася вище 30 за євро

Про це заявив голова Національного банку України Яків Смолій під час зустрічі з послами країн G7, повідомляє прес-служба Нацбанку.

Відео дня

«Наша країна не може собі дозволити подальше зволікання в сьогоднішніх умовах все складнішого доступу на міжнародні ринки капіталу в рік пікових боргових виплат. Я радий, що новий уряд підтвердив збереження курсу на продовження розпочатих реформ та співпраці з МВФ», — заявив Смолій.

Голова НБУ підкреслив, що в умовах посиленої турбулентності на світових ринках критично значущим є укладення програми співпраці з МВФ.

Смолій також розповів, що ефект від поширення коронавірусної інфекції на економіку України досі обмежений та має нейтральний вплив, однак у майбутньому вона може відчути певний вплив. Поширення коронавірусу ризикує призвести до рецесії світової економіки та уповільнення української. Відтак, рішення НБУ знизити облікову ставку з 11% до 10% має на меті підтримати українську економіку в такі складні часи.

«Національний банк постійно стежить за ситуацією з поширенням коронавірусу у світі та в Україні та за станом світових фінансових і товарних ринків, готовий за потреби оперативно вживати необхідні заходи», - запевнив очільник Нацбанку.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 4 березня відправила у відставку прем'єр-міністра Олексія Гончарука і його уряд, після чого призначила Дениса Шмигаля новим главою Кабміну. Новим міністром фінансів став Ігор Уманський.

12 березня в Міжнародному валютному фонді заявили про готовність підтримувати зусилля України в проведенні реформ, спрямованих на економічне зростання і фінансову стабільність, у співпраці з новим урядом.

Україна і МВФ досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування в обсязі 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна виконала не всі умови для старту нової програми.

11 березня прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що Україна виконає попередні умови для старту нової програми з МВФ протягом двох-трьох тижнів.

Згідно із заявою міністра фінансів Ігоря Уманського, уряд розраховує «актуалізувати домовленості» з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми, що потребують кілька тижнів.