Кабмін передав на розгляд Ради проект змін до держбюджету-2020 /фото УНІАН

Кабінет міністрів затвердив і передав на розгляд Верховної Ради проект змін до державного бюджету України на 2020 рік.

Читайте такожОбсяг створюваного фонду боротьби з коронавірусом становитиме 97 мільярдів гривень

Відповідний законопроект зареєстровано на сайті парламенту пізно ввечері у неділю, 29 березня (3279), сьогодні його текст оприлюднили.

Відео дня

Як повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат Олексій Гончаренко, посилаючись на представлений проект під час засідання Кабінету міністрів у неділю, 29 березня, уряд в цьому проекті пропонує скоротити бюджетні доходи на 100 млрд грн, збільшити витрати на таку ж суму і, відповідно, збільшити дефіцит на 200 млрд грн, або до 6% ВВП.

«Основний посил змін бюджету — створення стабілізаційного фонду, який повинен допомогти уряду в боротьбі з епідемією коронавірусу. Стабілізаційний фонд повинен бути в розмірі 99 млрд грн і ним, за задумом, уряду можна буде користуватися під час карантину і ще один місяць після нього», - написав депутат.

За його словами, також проект передбачає збільшення державних запозичень на 277,5 млрд грн, з яких 146,5 млрд грн – внутрішні, що може бути прихованою емісією.

Також Гончаренко повідомив, що в проекті скорочуються надходження від приватизації до 0,5 млрд грн з 12 млрд грн, запланованих раніше.

Крім цього, він повідомив, що фінансування дефіциту Пенсійного фонду з держбюджету пропонується збільшити на понад 19 млрд грн – до 192 млрд грн.

При цьому витрати Міністерства охорони здоров'я пропонується збільшити всього на 472 млн грн.

Згідно згодом оприлюдненого проекту на сайті Верховної Ради, коригування бюджету передбачає скорочення дохідної частини на 123 млрд грн – до 972,6 млрд грн, збільшення видаткової частини на 79,2 млрд грн – до 1,263 млрд грн, збільшення дефіциту на 202,1 млрд грн, або втричі – до 298,4 млрд грн. Граничний обсяг держборгу пропонується встановити в обсязі 2,384 трлн грн.

При цьому уряд пропонує на 2020 рік призупинити дію статей Бюджетного кодексу України щодо дотримання граничного рівня бюджетного дефіциту, граничного обсягу державних гарантій та граничного обсягу гарантованого державою боргу.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів затвердив оновлений макроекономічний прогноз на поточний рік, згідно з яким очікується падіння економіки на 3,9%, прискорення інфляції до 8,7% і середньорічний курс гривні на рівні 29,5 грн/дол.